Oljeskam

«Vi har sett framveksten av skam rundt folks privilegerte liv i en verden der andre lider», sier professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo Elisabeth Oxfeldt i et intervju med BBC. Professoren mener nordmenn skammer seg over sin store oljerikdom og forteller at mange opplever skyld og ubehag. Dagbladet, som omtaler intervjuet, forteller at hun har lansert begrepet «skandiskam» for å beskrive fenomenet.

Det kunne hun spart seg. Moralisering om at «vi har det for godt her i landet» har forsvunnet fra samfunnsdebatten etter flere år med reallønnsnedgang og dyrtid. På tre år har en gjennomsnittlige barnefamilier fått 177.000 kroner i økte utgifter. Tall fra Sifo viste ved årsskiftet at halvparten av husholdningene var i en utsatt økonomisk situasjon. 150.000 husholdninger ble klassifisert som «ille ute» økonomisk. Inkassotallene er høyere enn på flere år, og inkassoselskapene slår alarm om at nye grupper dukker opp blant dem som ikke klarer å betale regningene sine. 15 prosent av boligeiere vurderer om de må selge boligen sin av økonomiske årsaker, ifølge Forskning.no.

Vi kan med sikkerhet si at mange flere nordmenn skammer seg over å ha for lite penger enn for mye. Oljeskammen Oxfeldt snakker om, er det få tegn til. Det er bra. Det er ingen grunn til oljeskam. Tvert imot. I mange land har det å finne fossile ressurser blitt en forbannelse. Det har medført korrupsjon, undertrykkelse, konflikt og berikelse for rike eliter. Måten Norge har utviklet oljesektoren og fordelt rikdommene til fellesskapet, er en kilde til stolthet.

Å være stolte over det norske oljeeventyret betyr ikke å ta lett på utfordringene som følger med. Klimakrisa betyr at eventyret på sikt går mot slutten. Det må gjøres på ansvarlig vis for både klima og arbeidsplasser. Vi har også et felles ansvar for at verdiene fra olje og gass investeres etisk forsvarlig. I dag er Oljefondet en av verdens største investorer i selskaper som opererer i okkuperte palestinske områder. Det må ta slutt. Fondet har vokst som følge av uro rundt invasjonen i Ukraina. Det er gode argumenter for at mer av den profitten bør gå til å hjelpe dem som er rammet av krig, både i Ukraina og resten av verden.

Leder