Reine ord om skitten olje

Det hjalp ikke å bytte navn fra Statoil. Statseide Equinor forbindes fortsatt med skitten olje. I en tid der oljealderen er på hell, og verden setter nye varmerekorder, settes den norske oljegiganten under stadig større press.

Et land der Equinor er lite populære akkurat nå, er i Storbritannia. Som operatør for det enorme Rosebank-feltet møter det norske oljeselskapet protester. Denne uka har vi skrevet om Science Museum i London som avslutter sitt samarbeid med Equinor. Ifølge dokumenter avisa The Observer har fått innsyn i, er dette på grunn av museets sponsorstrategi. Den krever at selskapene de samarbeider med, forplikter seg på Parisavtalen som har et mål om maks 1,5 graders oppvarming. Equinor sier at deres plan for å kutte i klimagassutslippene, er i tråd med Parisavtalen. Dette har museet tydeligvis problemer med å tro på. De sier det ikke rett ut. Det har nok sammenheng med en klausul i sponsoravtalen om å ikke si noe ufordelaktig om Equinor. Likevel er det en kritisk undertekst i museets pressemelding der de oppmuntrer Equinor til «å fortsette å heve standarden i deres forsøk på å få på plass utslippsreduksjonsmål i tråd med å begrense global oppvarming til 1,5 grader».

Flere av Equinors utenlandske eiere har heller ikke tillit til selskapets plan for å nå klimamålene. På generalforsamlingen i mai foreslo en gruppe fond og investorer en mer ambisiøs plan for å nå Paris-målene. Staten stemte planen effektivt ned. Dette til tross for at Stortinget har vedtatt en eierskapsmelding som forplikter alle statseide selskaper å operere i tråd med Parisavtalen.

Norge skal gjennom en krevende grønn omstilling. For å lykkes med det er det avgjørende at regjeringen og de statseide selskapene setter seg mål det går an å tro på. Forventninger må avklares. Oljeselskap bør kanskje ikke forvente å fortsette leiting etter ny olje. Ungdom bør kanskje ikke forvente godt betalte oljejobber i uoverskuelig framtid. Skal vi klare å tilpasse oss virkeligheten med stadig høyere temperaturer, er det først og fremst klimatilpasning og ikke norsk olje verden trenger.

Leder