Turistoppgjør

I starten av juli tok 150 aktivistgrupper til gatene i Barcelona for å demonstrere mot masseturisme. Med seg hadde de plakater med slagord som «Barcelona er ikke til salgs» og «Turister reis hjem». Noen av demonstrantene skjøt på turistene med vannpistoler, mens andre ble sperret inne på restauranter. Ironisk nok svarte flere av turistene med å flekke opp mobilkameraet for å sikre seg et ferieminne fra begivenheten.

De siste månedene har en rekke tilsvarende markeringer funnet sted i Spania og andre deler av Sør-Europa. Lokalbefolkningen i byer som Palma, Malaga og Aten opplever å bli skjøvet ut sentrumsområder som følge av økte leiepriser og manglende tiltak for å håndtere turiststrømmen. Frustrasjonen retter seg særlig mot et uregulert utleiemarked, hvor utleie av ferie­leiligheter gjennom tjenester som Airbnb bidrar til at langtidsleieprisene skyter i været. Statistikk fra den spanske regjeringen, nylig gjengitt i Dagbladet, viser at leieprisene i Barcelona har økt med 68 prosent de siste ti årene. Masseturismen truer også natur, kulturarv og attraksjoner. Venezia og Budapest er eksempler på byer som de siste årene har vært i fare for å bli kvalifisert som «truet kulturarv» av Unesco. I Norge sliter turiststrømmene på våre mest kjente naturdestinasjoner som Lofoten og Preikestolen.

Flere tiltak er blitt iverksatt for å demme opp for overturismen. For noen uker siden annonserte Barcelona full stans av all utleie av ferieleiligheter innen 2028. Venezia har på sin side innført inngangspenger og hindret store cruiseskip i å seile gjennom deler av Lagunen. I Norge har Preikestolen satt et besøkstak på 6000 per dag, mens Bergen har satt en maksbegrensning på cruise. Et pilotprosjekt med turistskatt i Lofoten og Geiranger har også blitt foreslått av regjeringen. Tiltakene er på sin plass. Likevel stikker utfordringene med overturisme dypere. Myndigheter på tvers av land må i større grad stille krav til cruisenæringen, utleieselskaper og de store resortene slik at avtrykket turistene legger igjen, kommer lokalbefolkningen til gode. Men som turister kan vi også bli flinkere til å gjøre egne undersøkelser og reflektere over om måten vi reiser på, er bærekraftig.

Leder