På krafta løs

«Ren energi-pakka må gjennomføres i Norge. Raskt.» Det er budskapet fra visedirektør i NHO Anniken Hauglie, leder i Fornybar Norge Åslaug Haga og NHO Luftfart-direktør Erik Lahnstein i DN 11. juni. Med argumenter om at Norge er forpliktet til å innføre EØS-relevant regelverk, og at det i etterkant at lovvedtak i EU uansett er for seint å ivareta norske interesser, mer enn antyder de at norsk debatt om fornybardirektivet og resten av EUs Ren energi-pakke er bortkastet tid. «Det er bekymringsverdig at vi nå bruker all vår energi på å diskutere reglene som allerede er vedtatt i EU», skriver de.

Det overrasker ingen at særlig Hauglie er uinteressert i åpen og kritisk debatt om Ren energi-pakka. Hun var sentral i Solberg-regjeringen, som sendte flere av direktivene på offentlig høring uten engang å ta seg bryet med å oversette dokumentene til norsk. Men det er på tide å ta på alvor den betydelige skepsisen til blåøyd og friksjonsløs innføring av EUs energipolitikk i Norge. Skepsisen formuleres og vektlegges ulikt, men deles like fullt av Sp, Frp, Rødt, SV, KrF, og i deler av Ap og fagbevegelsen, for å nevne noen. Hva vil ytterligere integrering i det europeiske energisystemet bety for nasjonal kontroll, og for strømpris for industri, næringsliv og befolkning? Hva er regjeringens «styringsmekanisme» for å begrense eksport ved slunkne vannmagasin egentlig verdt dersom Norge forplikter seg juridisk til å stille minimum 70 prosent av utvekslingskapasiteten til rådighet for krafteksport og -import? Spørsmålene må besvares, ikke unngås.

EU har uttrykt bekymring over at Norge ikke allerede har innført Ren energi-pakka, påpeker de tre, og skriver: «Hva konsekvensene av dette kan bli, er vanskelig å overskue, men i verste fall får dette betydning for vårt samarbeid med EU også på andre områder.» At EU kan sanksjonere mot Norge på andre områder enn der tvisten står, ble avvist av utenriksminister Espen Barth Eide i Stortinget i april, med henvisning til EØS-avtalen. Hvorfor Hauglie, Haga og Lahnstein ser seg tjent med å blåse opp EUs trusler mot Norge, kan en bare spekulere i.

Leder