Kenyas gjeldsopprør

80 milliarder dollar. Det er gjeldssummen som den kenyanske staten må hanskes med – og som Kenyas regjering på oppfordring fra Det internasjonale pengefondet (IMF) har forsøkt å hente fra lommene til vanlige folk gjennom skatteøkninger.

Det var imidlertid lettere sagt enn gjort. En voldsom protestbølge brøyt ut i Kenya i slutten av juni mot den foreslåtte skatteøkningen. Da president William Ruto ga seg og skrotet forslaget, var 20 personer allerede drept i protestene.

Verden fulgte forferdet med, og USA – som har Kenya som en av sine nærmeste allierte på det afrikanske kontinentet – minnet Ruto på retten til fredelige demonstrasjoner. Elefanten i rommet er at det upopulære forslaget om skatteøkning stammer fra vestligstyrte internasjonale långivere som Kenya skylder store summer.

Protestene retter seg ikke bare mot Ruto, men også mot et urettferdig globalt finanssystem. De anklager IMF for å utnytte afrikanske lands desperasjon, prakke på dem ugunstige lån og tvinge gjennom destruktive reformer. På plakater under protestene i Nairobi anklages IMF og Verdensbanken blant annet for å bedrive «moderne slaveri», ifølge Al Jazeera. Flere av slagordene er nå å se på vegger i den kenyanske hovedstaden.

Kenyanerne er ikke aleine om misnøyen med internasjonale långivere. I Nigeria har fagforeninger protestert høylytt mot president Bola Tinubus nyliberale reformer, men fra Verdensbanken får han belønning: et lån på 2,25 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

Å la en befolkning som herjes av fattigdom, ta regningen for statsgjeld, er kynisk, men kanskje også umulig å gjennomføre i praksis. Det folkelige presset i Kenya har fått Ruto til å trekke skatteøkningen og heller redusere egne utgifter, blant annet ved å kutte all unødvendig reise for statsansatte og halvere antall rådgivere i regjeringen.

Det holder neppe til å blidgjøre IMF, men det kan vitne om at Ruto har innsett at Kenya bør løsrive seg fra IMFs universelle løsninger og finne sin egen vei ut av gjeldskrisa. Hittil ser det imidlertid ut til at Rutos foretrukne løsning er mer lån.

Leder