Avgjørende i Frankrike

Marine Le Pens ytre høyre-parti Nasjonal samling (RN) leder klart på meningsmålingene foran første runde av parlamentsvalget i Frankrike, som går av stabelen kommende helg. RN ligger an til å få 33 prosent av stemmene, ifølge The Economist.

Valget, som beskrives som det mest skjebnesvangre i Frankrike på flere generasjoner, ble utlyst av president Emmanuel Macron etter at RN gjorde braksuksess i det franske valget til Europaparlamentet for to uker siden.

Macron kan ha satset på å tvinge fram en motreaksjon mot proteststemmene ved EU-valget for å vise at RN ikke er så populære som de framstår. En annen teori er at han ønsker han å gi ytre høyre begrenset makt for å frata dem muligheten til å mobilisere misnøyen med det bestående fram mot presidentvalget i 2027.

Mye tyder på at Macron har overvurdert hvilken tillit han nyter som det «trygge» alternativet. De som følger tettest bak RN på meningsmålingene, er Den nye folkefronten (NFP), en allianse av venstrepartier som ble trommet sammen på rekordtid dagen etter at nyvalget ble utlyst. Macrons ­sentrumsallianse Ensemble følger på tredjeplass, med under 20 prosent oppslutning.

At mange franskmenn er lei av Macrons nyliberale reformer, har kommet tydelig fram blant annet gjennom protestbevegelsen de gule vestene. En fersk meningsmåling utført for Financial Times viser at både høyre- og venstresida nyter mer tillit enn Macrons allianse også i økonomiske spørsmål. Samtidig melder avisa at finanselitene i sin frykt for venstresida prøver å innynde seg hos Nasjonal samling.

Macrons valgkampstrategi er å male fanden på veggen, og framstille seg selv som det eneste alternativet til ekstremister fra høyre og venstre. Det ser ikke ut til å være særlig effektivt. Det er all mulig grunn til å bekymre seg for at Nasjonal samling kan få regjeringsmakt i Frankrike. Men valget blir også en avgjørende test av venstresidas evne til å mobilisere misfornøyde velgere.

Leder