Anne-bente Hadeland har delt denne artikkelen med deg.

Anne-bente har delt denne artikkelen

Bli abonnent

– Mange vet ikke hva de snakker om, sier medisinprofessor Anne Eskild. Hun mener debatten om ny abortlov mangler kunnskap.

Roper varsko om ny abortlov

Skeptisk til utvidelse: Medisinprofessor Anne Eskild.

– Dette er en utrolig stor etisk diskusjon. De som tar beslutningene, må være sikre på hva de baserer dem på.

Det sier Anne Eskild, medisinprofessor ved Universitetet i Oslo. Hun er svært skeptisk til en utvidelse av dagens grense for selvbestemt abort.

Regjeringen vil trolig utvide grensa fra uke 12 til uke 18. Dette er i tråd med anbefalingen fra Abortutvalget.

Norge er delt på midten i spørsmålet om abortgrensa skal utvides, ifølge en fersk meningsmåling Sentio har gjort for Klassekampen.

45 prosent svarer at de vil utvide dagens grense til enten 18 eller 22 uker. 43 prosent vil ikke utvide grensa. 36 prosent av disse vil beholde dagens grense, mens 7 prosent vil stramme inn.

Kritiserer abortutvalg

Da Klassekampen gjorde samme måling i juli 2021, svarte 38 prosent at de ville utvide abortgrensa. På tre år har altså andelen økt med 7 prosentpoeng.

Eskild tror økningen skyldes at Abortutvalget og mediene har påvirket befolkningens holdninger. Mediene har promotert en utvidelse, mener Eskild.

– Den massive mediedekningen kan få det til å virke som at en grense på 18 uker er bestemt, sier Eskild. Ifølge henne er flertallet i media for en utvidelse.

Debatten om ny abortlov mangler dessuten kunnskap, mener hun.

– Jeg var blant dem som løp i alle demonstrasjonstog for fri abort på 70-tallet. Jeg visste egentlig ikke hva jeg snakket om. Veldig mange i dag vet ikke hva de snakker om, tror Eskild.

Som eksempel viser hun til fosterets utvikling.

– Ved utgangen av uke 18 er fosteret nesten 20 centimeter langt og nesten ferdig utviklet.

Eskild kritiserer Abortutvalget for å være upresise i omtalen av «uke 18». I realiteten er ikke dette nødvendigvis 18. uke i et svangerskap. Det er nemlig fosterets størrelse som bestemmer antall uker en gravid er på vei. Uke 18 kan være alt fra graviditetens 16. til 20. uke, påpeker hun.

– Vi kan derfor havne i en situasjon hvor fostre i denne perioden ikke har noe rettsvern.

Mener kvinner vet mer

Målingen viser at kvinner er noe mer restriktive i spørsmålet om grensa for selvbestemt abort. Hele 40 prosent av de spurte kvinnene vil beholde grensa på uke 12. 43 prosent vil utvide den. Blant menn vil 31 prosent beholde dagens grense, mot 48 prosent som vil utvide.

Eskild mener tallene tyder på at kvinner vet mer om fødsel og fostre enn menn.

– En kunne jo tenkt seg at kvinner ville være mer positive til en utvidelse, siden de da får mer rett til å bestemme over egen kropp?

– Ja, det er argumentet, at kvinner skal bestemme over egen kropp. Og at nemndene er grusomme, sier Eskild.

Forsvarer uke 18

Astrid Grydeland Ersvik, helsesykepleier og medlem i Abortutvalget, sier at et flertall i utvalget mener at å avbryte et svangerskap først og fremst er noe den gravide skal beslutte.

Til Eskilds kritikk svarer hun at begrunnelsen for en grense på uke 18 ikke først og fremst var medisinsk begrunna.

– Men med at det samsvarer bedre med dagens praksis. Så å si alle får innvilga abort til uke 18, sier Ersvik.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!