Mora til Andrew Feinstein overlevde holocaust, men 39 andre i familien ble drept av nazistene i konsentrasjonsleirene. Selv har han forelest om folkemord i Auschwitz og var den første som innførte en resolusjon om holocaust i det sørafrikanske parlamentet.
Likevel må han stadig oftere tåle anklager om å ikke være en «ekte jøde» og beskyldninger om å «hate seg selv».
– Det forundrer meg, men samtidig viser det bare hvor utrolig vellykket Israels strategi om å stemple enhver kritikk som antisemittisme har vært, sier Feinstein.
Annonse
Han understreker at han er stolt av å være jøde og vet hva det innebærer.
– For meg handler den jødiske tradisjonen om å støtte den undertrykte.
Som tidligere medlem av African National Congress (ANC) og Nelson Mandelas regjering driver han fortsatt en kampanje mot apartheid. De siste årene har han trukket direkte paralleller mellom apartheidregimet han var med å bekjempe i Sør-Afrika, og det som nå skjer i Palestina:
– Du trenger ikke tilbringe mer enn et par minutter i de okkuperte områdene for å se at Roma-vedtektenes definisjon av apartheid gjelder for Israel. Og som både Desmond Tutu og Mandela også sa: Det som skjer der, er langt verre enn det vi noen gang så i Sør-Afrika.
Under bakken
Feinstein står ikke langt unna nåværende toppolitikere i Sør-Afrika når han sier dette.
Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag gransker Israel for å begå folkemord på Gaza. Og i februar uttalte Sør-Afrikas ambassadør i Nederland til domstolen at lovgivningen og politikken Israel fører overfor palestinerne, utgjør en «enda mer ekstrem» form for apartheid enn man så i Sør-Afrika.
– Den typen kontroll og undertrykkelse som vi ser i de okkuperte områdene i dag, så vi aldri i de såkalte bantustanene, sier Feinstein og sikter til områdene som den sørafrikanske staten opprettet for svarte i apartheidtida.
– Israel bestrider dette. De forsvarer seg blant annet ved å si at dette handler om nasjonal sikkerhet. At de ikke har noe ønske om å dominere eller undertrykke palestinerne – kun et ønske om å være trygge.
– For å si at Israel ikke dominerer og undertrykker palestinerne, må du bo under bakken uten øyne og ører. Man trenger ikke å tro på meg heller, man kan bare tro på det israelske politikere og militærledere sier selv.
Feinstein fortsetter:
– Å argumentere for at Israel ikke er en apartheidstat, er et forsøk på å rettferdiggjøre en etnonasjonalistisk, rasistisk tankegang, der noen liv er verdt mer enn andre.
Både Human Rights Watch og Amnesty er enige i at Israel oppfyller kriteriene for å bli kalt en apartheidstat. De peker på at det er separate veier med strenge grensekontroller, egne lover som gagner jødiske israelere, ekspropriasjon av land, og stadig ekspansjon av de ulovlige, israelske bosettingene. I tillegg til en annen, viktig ting, mener Feinstein: Den sørafrikanske økonomien var helt avhengig av den billige arbeidskrafta til svarte arbeidere.
– Apartheidstaten kunne aldri ha slaktet ned titusenvis av svarte, fordi de var helt avhengig av dem. Israel trenger ikke palestinerne på samme måte. Det er noe av grunnen til at et folkemord som det vi nå er vitne til, kan skje.
Annonse
Peker på Norge
«Vi mener det er behov for å lede an, selv om andre land ikke følger etter». Ordene tilhører Gro Harlem Brundtland. De er hentet fra en tale den daværende Ap-statsministeren holdt i 1987, da Norge innførte økonomisk boikott av apartheidregimet i Sør-Afrika.
Den siste tida har sitatet blitt mye brukt av Palestina-aktivister på sosiale medier, som mener Norge må gjøre mer for å stoppe krigføringen i Gaza.
På Stortinget har Rødt og SV foreslått en rekke sanksjoner mot Israel, men dagens regjering mener at dette ikke vil fungere så lenge det bare er Norge som gjør det. I tillegg argumenterer utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og Åsmund Aukrust (Ap) begge med at det kan ødelegge for den diplomatiske posisjonen Norge har i konflikten.
«For å si at Israel ikke dominerer og undertrykker palestinerne, må du bo under bakken uten øyne og ører.»
— Andrew Feinstein
Dette er et «meningsløst argument», mener Feinstein.
– Det er en indikasjon på den enorme makta Israel har over vestlige regjeringer. Det er en vanvittig frykt for å kritisere Israel eller gjøre noe som de vil anse som negativt.
Dette har både med historisk dårlig samvittighet å gjøre og en vellykket kampanje der all kritikk av Israel stemples som antisemittisme, mener han. Den store avstanden mellom hva vestlige politiske ledere mener, og hva folket mener, frykter han kan utvikle seg i ordentlig gal retning.
– Tilliten til politikere er lavere enn jeg kan huske at den noen gang har vært. Når det er sjelden vare for vestlige politikere å be om en permanent våpenhvile i et pågående folkemord, er det noe alvorlig galt.
Annonse
Kritisk til Norges Bank
Etter at han gikk ut av politikken i Sør-Afrika, har Feinstein brukt mye tid på å undersøke den globale våpenindustrien og har blant annet skrevet bok om dette.
I gårsdagens avis skrev Klassekampen at Oljefondet har tjent 7,3 milliarder kroner på investeringer i tre våpenselskaper, som alle selger våpen til Israel, siden 7. oktober. Feinstein mener nordmenn som ønsker en slutt på krigføringen i Gaza, bør demonstrere hver dag utenfor Norges Banks lokaler.
– Pengene i Oljefondet tilhører det norske folket. Er det greit for dere at fondet er investert i over hundre forsvarsselskaper, blant dem i noen av verdens mest korrupte regimer? De som synes det, kan sitte stille. De millionene som ikke gjør det, bør demonstrere hver eneste dag for at Oljefondet skal selge seg ut av våpenindustrien.
Mener BDS er løsningen
At det var nettopp Sør-Afrika som klaget Israel inn for brudd på folkemordkonvensjonen, var ikke tilfeldig.
Sør-Afrika har lenge støttet palestinernes frigjøringskamp, og det var tette bånd mellom ANC og Palestinas frigjøringsorganisasjon (PLO) i førstnevntes anti-apartheidkamp. I 1997 sa Nelson Mandela at Sør-Afrikas frihet «vil være ufullstendig uten palestinernes frihet».
Det sørafrikanske Nasjonalistpartiet, som for alvor innførte apartheidregimet i 1948, støttet på sin side Israel helt fra statens opprettelse samme år og etablerte et tett strategisk og militært samarbeid mellom landene. Det til tross for at mange av partiets politikere hadde uttalte antisemittiske holdninger.
Feinstein mener det var to nøkkelfaktorer som gjorde at apartheidregimet i Sør-Afrika til slutt falt. Den ene var den strategiske motstanden menneskene som bodde i de såkalte townshipene, utviste gjennom 1980-tallet. Den andre var det internasjonale presset på selskapene og myndighetene som støttet apartheidstaten.
– Det avgjørende var når den økonomiske boikotten medførte at livene til privilegerte mennesker som meg, den hvite minoriteten, fikk dårligere livskvalitet, sier han.
Derfor mener han at BDS-bevegelsen, «boycott, divestment and sanctions», som er en global kampanje for å legge økonomisk og politisk press på Israel, er den eneste farbare veien for å stoppe blodbadet i Gaza.
– BDS er det eneste fredelige alternativet vi har. Hvis politikerne våre gjør det ulovlig, som de nå prøver på i USA, Storbritannia, Tyskland og andre steder, vil det få alvorlige konsekvenser. Da vil folk snu seg mot andre, ikke-fredelige midler, og det vil være politikernes ansvar.