Ellen Støkken Dahl har delt denne artikkelen med deg.

Ellen har delt denne artikkelen

Bli abonnent

De vil at vi skal holde kjeft. Det skal vi glatt ignorere, skriver Finn Iunker.

Sionismen dreper barn i Gaza

I liten skrift: Uansett hvordan reklamen for sionismen lyder, vil det alltid stå med liten skrift: på bekostning av palestinerne, skriver Finn Iunker. Foto: John Macdougall, AFP/NTB

Sionisme er en ideologi. Alle ideologier har en kompleks historie og forandrer seg over tid, men ingen ideologi er noe mer enn en ideologi.

Ideologier må kritiseres fordi de uttrykker politiske fordringer som angår noen lokalt, andre globalt. Ideologikritikken har en egenverdi fordi ideologien er i sentrum, ikke menneskene som kjenner seg tiltrukket av ideologien.

Derfor liker jeg ikke krav om «ingen sionister i våre gater». Jeg ville heller ikke ha likt om noen ropte «ingen kommunister i våre gater».

Noen skiller ideologier fra hverandre ved å si at mens kommunisme og nazisme begge er totalitære ideologier, er kommunismen egentlig god. Mange vil sikkert mene at sionismen er egentlig god. Mange vil sikkert mene at kapitalismen er egentlig god.

Jeg er ikke med på «egentlig god»-forsvaret av ideologier. Jeg liker ikke reklamen. Jeg ser etter det som står med liten skrift. Kommunismen sier: Alle skal ha det bra! (Med liten skrift står det: på bekostning av individuelle friheter.)

Uansett hvordan reklamen for sionismen lyder, vil det alltid stå med liten skrift: på bekostning av palestinerne. Jeg har ennå til gode å se en variant av sionismen som ikke går på bekostning av palestinernes rett til å leve i frihet og verdighet i eget hjemland.

Ideologiene er deres praksis. Kapitalisme er klimaendringer. Kapitalisme er uverdige arbeidsforhold. Kommunisme er Sovjetunionen, Kambodsja under Pol Pot, Kina under Mao og Kina i dag. Mao drepte 43 millioner mennesker. Storbritannia drepte hundre millioner mennesker bare i India, på bare 40 år.

Sionisme er voldelig rasisme, fordrivelse av 750.000 mennesker i 1948, destruksjon av 531 landsbyer, plyndring av møbler, tepper, servise, verdisaker, konfiskering av 70.000 bind bøker, tyveri av land, 40 massakrer bare i 1948. Sionisme er okkupasjon og apartheid. Sionisme er tortur av barn. Sionisme er permanent vold mot alt palestinsk.

Sionisme er israelske soldaters skrytevideoer på Tiktok og Telegram, der de med stor iver og glede plyndrer palestinske hjem, kjører over døde og levende mennesker med bulldoser og stridsvogner, ­skjender gravlunder og nedverdiger menn, kvinner, barn, eldre. Sionisme er henrettelsen av seks år gamle Hind Rajab i slutten av februar 2024, og ­bombingen av dem som hadde kommet for å redde henne. Sionisme er å spre løpesedler over Gazastripen med ønsker om et «smakfullt måltid» under ramadan samtidig som befolkningen utsultes og bombes.

Sionismen i Gaza er den mest intense kollektive avstraffelsen verden har sett.

Men sionisme er også å angripe alle som uttaler seg kritisk om sionismen. Seniorforsker ved HL-senteret Vibeke Moe skriver for eksempel i et innlegg 5. mars at ideologikritikk er hatefull tale også når «ordet ‘jøde’ byttes ut med ‘sionist’». Religionshistoriker Torkel Brekke skriver i den skandaløse boken «Ingen er uskyldig» (2023): «Felles for den ytre venstresidens konspirasjonsteorier om jøder er at de sjelden bruker ordet ‘jøde’, men erstatter det med ‘sionist’.»

Hvis sionismen har klart å overbevise deg om at dette er noe annet enn rent idioti, kan du ta en en setning, la oss si «fisk er sunt», bytte ut subjektet med et annet subjekt og se om du dermed har avdekket den «egentlige» meningen.

De vil at vi skal holde kjeft. Det skal vi glatt ignorere.

Sionisme er å invitere sivile israelere til å se, og filme, og le av, palestinere mens de blir torturert. (Euro-Med Human Rights Monitor, 12. februar 2024.) Jeg prøvde å sammenligne israelernes sadisme med sadismen som amerikanerne utsatte irakere for i Abu Ghraib. Sadismen til amerikanerne har noe uskyldig over seg. Jeg trodde ikke at sadisme kunne graderes på en uskyldsskala. Nå vet jeg bedre.

Sionisme er å risse inn en davidsstjerne med kniv på ryggen til en palestinsk mann. Sionisme er å ødelegge alt i Gaza. Alt. Om det så ble våpenhvile i morgen, ville det fortsatt ta mange år å forstå omfanget israelernes destruksjon av mennesker, dyr, avlinger, sivil ­infrastruktur, skoler og ­universiteter, gravlagte, sykehus, arkiver, moskeer og kirker og alt det andre.

Sionisme er alt som utgår fra den sionistiske staten, og som må vekke vår dypeste avsky.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.