Merete Pettersen har delt denne artikkelen med deg.

Merete har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Representantenes hus har vedtatt å sette likhets­tegn mellom antisionisme og antisemittisme.

Sidestiller kritikk og hat

SLÅS NED PÅ: Demonstranter fylte gatene i Washington DC i USA 4. november, med krav om våpenhvile mellom Israel og Hamas. FOTO: Drew Angerer, AFP/NTB

Denne uka satte det republikanskdominerte Representantenes hus punktum for en årelang definisjonsstrid i USA. I en resolusjon slår de fast at antisionisme er det samme som antisemittisme, slik den defineres av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

311 stemte for, og 14 mot. 92 demokrater avsto fra å stemme, melder Al Jazeera.

Forslaget ble lagt fram som en del av en resolusjon for å snu en «drastisk økning i antisemittisme i USA og verden rundt» etter 7. oktober.

Definisjonsforvirring

Ifølge IHRA er antisemittisme «en viss oppfatning av jøder som kan komme til uttrykk som hat overfor jøder». Antisionisme på sin side er motstand mot sionisme – ideen om at jøder er eller bør bli en nasjon, og at jøder har historiske og bibelske krav på området som i dag utgjør Israel. Ifølge radikale sionister har jøder også krav på palestinske områder.

På venstresida i det demokratiske partiet mener flere at antisionisme er legitim antiimperialistisk kritikk, og at kritikk av staten Israels handlinger må skilles fra hat og antisemittisme.

Den jødiske demokraten Jerrold Nadler, som stemte avholdende, påpekte denne uka at forslaget om å sidestille de to var lite gjennomtenkt.

«Under denne resolusjonen kan de som elsker Israel dypt, men som kritiserer noen av dets politiske tilnærminger, betraktes som antisionistiske», sa han ifølge The New York Times.

«Det kan gjøre hvert demokratisk jødisk medlem av dette organet, fordi de alle kritiserte den nylige israelske rettsreformpakka, til de facto antisemitter.»

Nadler poengterte videre at visse jødiske grupper selv er imot sionisme av religiøse årsaker. Ifølge Al Jazeera anklaget Nadler resolusjonsforfatterne for å mangle kunnskap om jødisk kultur, historie – og jødisk antisionisme.

– Opprørere

Uttrykket «From the River to the Sea» fordømmes i resolusjonen. Mens mange palestinaaktivister mener det er et krav om likestilling og likebehandling i det historiske Palestina, tolkes det i resolusjonen som et «samlingsrop for utryddelsen av staten Israel og det jødiske folket». De som demonstrerte for våpenhvile i Washington DC i november, omtales som «opprørere».

På sosiale medier skriver aktivister at de opplever resolusjonen som et forsøk på å mistenkeliggjøre og kriminalisere deres kamp for palestinernes rettigheter. Også palestinskamerikansk kongressmedlem Rashida Tlaib tok til sosiale medier:

«Å motsette seg politikken til Israels regjering og Netanyahus ekstremisme er ikke antisemittisk. Å ta til orde for menneskerettigheter og en våpenhvile for å redde liv bør aldri fordømmes», skrev hun.

Det samme gjorde FN-spesialrapportør Francesca Albanese: «Kongressfolk i det eneste landet som kan stoppe dette, vedtok at antisionisme=antisemittisme. Alternativ virkelighet, er det».

Sammenlikner student­pro­tester med KKK

I en debatt mellom de republikanske presidentkandidatene natt til i går gikk Nikki Haley knallhardt ut mot de propalestinske protestene som har funnet sted ved amerikanske universiteter de siste ukene. Hun sammenliknet protestbølgen med den høyreekstreme organisasjonen Ku Klux Klan (KKK).

«Hvis det hadde vært KKK som sto for protester på campusene, hadde samtlige (universitetsledere, journ.anm.) vært rasende, og dette er akkurat like ille», sa hun.

I Kongressen denne uka ble universitetsledere fra Harvard, Massachusetts Institute of Technology og University of Pennsylvania (Penn) ble grillet om antisemittisme. De ble spurt om oppfordring til folkemord på jøder er brudd på universitetenes retningslinjer. De svarte at det avhenger av kontekst og om ord blir til handling, og Penn-president Elizabeth Magill påpekte at universitetets ytringsfrihetspolitikk styres av grunnloven. Hun har seinere sagt at hun var i overkant juridisk i sitt svar.

Universitetsledernes svar har utløst raseri i USA. Haley beskrev det hele som «motbydelig», og tok til orde for å forby Tiktok siden brukere blir «17 prosent mer antisemittiske, mer pro-Hamas» «for hvert 30. minutt» de tilbringer på plattformen.

«Vi vet nå at 50 prosent av voksne 18 til 25 år mener at Hamas var berettiget i det de gjorde mot Israel», sa hun ifølge Politico.

Hun advarte om økonomiske sanksjoner dersom ledelsen unnlater å beskytte studenter mot antisemittisme.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!