Leger på Gazastripa fortviler. Israels bomber har truffet flere sykehus eller områder rundt den siste tida, og i går meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at over 16 helsearbeidere hittil er drept på jobb, ifølge Reuters.
WHO bekreftet også tidligere meldinger om at sykehusene lider av en katastrofal mangel på sykehusutstyr og medisiner. Dette innebærer i praksis at sårede i Gaza opereres uten bedøvelse – inkludert amputasjoner av kroppsdeler, ifølge organisasjonen.
Khalil Khalidy, ortoped ved al-Aqsa-sykehuset i Midt-Gaza, bekreftet dette mandag kveld i en Whatsapp-melding til Klassekampen.
Ifølge legen har han måttet gjennomføre amputasjoner uten bedøvelse – i tilfeller der kroppsdeler «henger i filler».
Ortopeden understreker at bedøvelse er helt nødvendig, men at legene i stedet har måttet gi pasienter en blanding av smertestillende.
Annonse
«Jeg ikke ord til å beskrive situasjonen på sykehuset. Det er stappfullt overalt. Pasienter ligger på gulvene. Tusener har søkt tilflukt fra bombingen her», skriver han.
Folk dør
Khalidy sier leger står hjelpeløse i møte med pasienter: «Vi tar bare imot de alvorligst skadde. Stadig flere pasienter dør her av infeksjoner som kunne ha blitt behandlet. Men vi har ikke medisinene. Og de hygieniske tilstandene er ille. Vi har ikke engang vann til å vaske pasientene med».
Det er mangel på alt, skriver legen, også sytråd og nåler.
Bare de med livstruende skader «får sårene sine sydd igjen», skriver han videre.
Khalidy forteller om kollegaer som plutselig må ta imot sine kjære som skadde eller omkomne.
«Mange av mine legekollegaer er blitt drept», skriver han videre.
«På sykehuset ligger det dessuten mange uidentifiserte kvinner og barn. Vi venter på at noen skal identifisere dem».
FN-topper ut
Natt til tirsdag kom topplederne for alle de viktigste FN-organisasjonene sammen om en felles uttalelse der de ber om en umiddelbar våpenhvile.
«En hel befolkning er beleiret og under angrep i Gaza. De nektes adgang til det nødvendigste for å overleve. De bombes i sine hjem, tilfluktssteder, sykehus og gudshus. Dette er uakseptabelt», skriver FN-toppene, som avslutter med:
«Det har gått 30 dager. Nok er nok. Dette må ta slutt».
«Mange av mine legekollegaer er blitt drept.»
— Khalil Khalidy, lege i Gaza
Få timer seinere uttalte den israelske hæren at de trapper opp angrepene mot stripa, ifølge NTB.
Annonse
På bakken betyr det flere drepte og skadde, flere bombede kvartaler og internt fordrevne. Ifølge NTB er 1,5 millioner allerede internt fordrevet i forsøk på å søke tilflukt fra krigen.
Israelske myndigheter sa seinest mandag at palestinere må evakuere sørover. Evakueringsordrene er blitt gjentatt siden krigen startet den 7. oktober, etter Hamas’ blodige offensiv som drepte 1400 israelere – mesteparten av dem sivile.
Klassekampen intervjuet Mohamed (26) for to uker siden. Fram til søndag bodde han i sitt hjem med familien sin i Gaza by. Natt til mandag ble huset hans bombet.
«Vi har mistet alt. Nå er vi hjemløse og fordrevne. Hvor skal vi dra?», skriver han i korte meldinger på Whatsapp til Klassekampen mandag kveld.
Fortsatt i Gaza
Mohamed skriver videre at han og familien foreløpig bor hos slektninger i en annen bydel i Gaza by – men «ingen har energi til mer, heller ikke til å holde ut med andre».
Han legger til at «dette er en psykisk krig også».
Ingen i familien hans er hittil drept av bombingen, men «mange er såret», skriver han. Så blir det stille.
Da Klassekampen for to uker siden kom i kontakt med Mohamed, som ikke ønsker å stå fram med fullt navn, skrev han dette:
«Kan du fortelle meg hvor vi skal flykte hen? Ingen steder er trygge i Gaza. Israel har bedt folk flykte sørover tidligere, og mange har gjort det. Men Israel har bombet massivt i sør også. Vi blir her til vi dør».