Marie Martinussen har delt denne artikkelen med deg.

Marie har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Regjeringen må fordømme bombingen av Gaza og presse på for våpenstillstand, mener Rødt. Statsministeren er ikke helt enig.

Ber Støre gjøre mer

Stiller spørsmål: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen stiller statsminister Jonas Gahr Støre til veggs i Stortingets spørretime i går. Foto: Heiko Junge, NTB

De enorme menneskelige lidelsene i Gaza gjør at Rødt-leder Marie Sneve Martinussen etterlyser mer handling og kraftigere ordbruk fra den norske regjeringen.

– Man kan og må gjøre mer. Det er veldig bra at regjeringen fordømmer blokaden av Gaza, men det er ikke bare at folk ikke slipper ut av Gaza som er problemet, det er at de blir bomba mens de er der, sier Martinussen.

Rødt mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må fordømme bombingen av Gazastripa og legge press på Israel for at den skal opphøre.

– Vi mener det er helt riktig å slå fast at bombingen av Gaza er en krigsforbrytelse. At det er et soleklart brudd på folkeretten. Og at det må fordømmes, sier Martinussen.

Støre fordømmer ikke

Støre mener derimot det er for tidlig å bruke ordet krigsforbrytelse om bombingen av Gaza. Til Klassekampen sier statsministeren at Israel har rett til å forsvare seg og at det byr på enorme utfordringer å gjøre dette på en forholdsmessig måte i et område som er så tett befolket som Gaza.

– Det er verdt å minne om at Israel fortsatt mottar store rakettangrep fra Gaza. Men i folkeretten må man vurdere forholdsmessigheten, og den har vi stilt spørsmål ved, fordi ødeleggelsene og de sivile konsekvensene er så store, sier Støre.

– Men du vil ikke fordømme bombingen?

– Nei, vi tar avstand fra en krigføring som nå går veldig utover de berørte. Og så er det viktig å få fram hvor ansvar ligger. Angrepet mot sykehuset er det uklarhet rundt hvor kom fra og vi kan ikke konkludere før vi vet mer om det.

Alle virkemidler

Tirsdag kveld ble et sykehus i Gaza bombet og over 500 mennesker, mange av dem barn, drept. Hamas mener Israel står bak, mens Israel sier det var den islamistiske gruppa Islamsk hellig krig (jihad).

Martinussen i Rødt påpeker at det uansett, ifølge Norsk Folkehjelp, er bombet 24 andre helsefasiliteter på Gaza de siste ukene. Hun mener, i motsetning til Støre, at forholdsmessighetsprinsippet i folkeretten åpenbart er brutt.

– Et barn dør i Gaza hvert femte minutt. Her må vi ta i bruk alle virkemidler for å få stopp på lidelsene. Der kan regjering både legge press på Israel direkte og samle støtte internasjonalt, sier hun.

Til det svarer Støre:

– Israel har rett til å forsvare seg. Jeg skal ikke gå inn i hvordan det skal gjøres, utover at det må skje innenfor de rettsprinsippene vi har om at sivile så langt som rå skal beskyttes og at det som gjøres må være forholdsmessig. Så håper jeg denne krigen finner et spor der den kan opphøre.

Høyre ser mot USA

Høyre-leder Erna Solberg sier også at det er helt legitimt for Israel å forsvare seg, men at det må være innenfor humanitærretten.

– En blokade i seg selv er ikke nødvendigvis et brudd på folkeretten, men det forutsetter at svile får tilgang på mat, vann og medisiner. En blokade i strid med folkeretten, tar Høyre klar avstand fra, sier Solberg.

Hun mener noe av det som har størst mulighet til å påvirke konflikten nå, er USA-president Joe Bidens besøk til Israel.

– Det er det som har den største innflytelsesmuligheten på israelsk side. Den andre delen er at arabiske land og Iran ber Hamas slutte de aktivitetene.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.