Ken Jackson har delt denne artikkelen med deg.

Ken Jackson har delt denne artikkelen

Bli abonnent

FN ber Israel slippe inn humanitær bistand. «Vi har verken vann, strøm eller bomberom der vi kan søke ly, sier «Aziza» fra Gazastripa.

Folk i Gaza lider under blokaden

KRITISK: Palestinske barn som er såret av israelske angrep, venter på hjelp ved et sykehus i Rafah flyktningleir sør i Gaza i går. En million av Gazastripas 2,3 millioner innbyggere er barn. Foto: Hatem Ali, AP/NTB

Den humanitære situasjonen er «ubeskrivelig» og «uten sidestykke». Det sa Hamada El Bayari fra FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) til UN-News på onsdag. For hver time som går, blir kampene mer intense, og sivilbefolkningen har ingen trygge steder å være, sa Bayari.

Israel har innført full blokade mot Gazastripa, der det bor 2,3 millioner palestinere på snaue 350 kvadratkilometer. Folk går snart tom for mat og har ikke vann, strøm eller drivstoff.

Den eneste grenseovergangen som Israel ikke kontrollerer, er Rafah-overgangen mot Egypt. Tirsdag ble den stengt etter gjentatt israelsk bombing. Egypt og Jordan sendte bistand søndag, men fikk mandag beskjed om at hjelpekonvoier inn til Gaza­stripa vil bli bombet.

«Aziza» (28) sitter i sitt hjem i Sheikh Radwan i Gaza. Klassekampen har fulgt henne siden krigen startet. Det kan ta timer mellom hver gang vi får kontakt med henne.

«Vi har ingen strøm eller vann i kranene. Enn så lenge får vi kjøpt vann, men i begrensede mengder», skrev hun i går formiddag.

I går uttalte Egypts president Abdel Fatah al-Sisi at landet jobber på spreng og er i samtaler med både USA, Israel og en rekke andre land for å åpne en humanitær korridor.

Sykehus i Gaza melder at de er tomme for medisiner og utstyr, og får ikke behandlet sårede. Fem ambulansearbeidere og elleve FN-ansatte er hittil drept i Gaza.

«Frigjør gislene først»

«Kritisk viktige forsyninger som brensel, mat og vann må få slippe inn på Gaza», skriver FNs generalsekretær António Guterres på X/Twitter.

«Flyktninghjelpen ber om at humanitære korridorer og pauser i krigføringen innføres umiddelbart, for å sikre at hjelpearbeidere og nødhjelp kommer trygt fram til sivilbefolkningen på Gazastripa», skrev Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland i ei pressemelding i går.

Verdens helseorganisasjon har også advart mot den katastrofale situasjonen ved sykehusene på Gazastripa.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu lyktes i går med å danne en samlingsregjering med opposisjonen. Den nye kriseregjeringen er enige om å intensivere krigen mot Gazastripa.

I går skrev Israels energiminister Israel Katz dette på X/Twitter: «Humanitær hjelp til Gaza? Ingen elektrisk bryter vil bli slått på, ingen vannkran vil bli åpnet og ingen drivstoffbil kommer inn før de israelske bortførte er returnert hjem».

Det er foreløpig ingen tegn til at den nye kriseregjeringen vil følge internasjonale og regionale oppfordringer om å slippe humanitær bistand inn til sivile på stripa.

Lever i frykt

I mellomtida fortsetter både bombingen av Gazastripa og Hamas sine angrep mot flere israelske byer, inkludert hovedstaden Tel Aviv og flyplassen Ben Gurion.

Israelske bombesirener har gått flere steder, og frykten for angrepene er stor i Israel.

Den israelske historikeren og forfatteren Adam Raz, som Klassekampen tidligere har intervjuet, satt i et bomberom i Kfar Saba i Israel da vi kontaktet ham onsdag kveld.

«Når sirenene går, har vi ett minutt på å løpe ned i et av bomberommene. Det er en del av psykologiske krigføringen at Hamas angriper på kvelden, når folk spiser middag. Så snart vi hører et ‘bom’ kan vi gå hjem og fortsette å spise middag», skriver han i en Whatsapp-melding.

«Aziza» skriver torsdag morgen at «vi har ingen bomberom her. Vi sitter i våre hjem og håper og ber om at de ikke bombes i stykker over oss».

«Israel tillater ikke at materialer som brukes til å bygge bomberom, slippes inn her», skriver Aziza, før hun igjen ikke lenger har nett.

«Israel står ikke aleine»

USAs utenriksminister Anthony Blinken ankom torsdag Israel, for samtaler med Netanyahu. Ifølge NTB er det også planlagt at han skal holde samtaler med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Amman i Jordan.

USA har gitt Israel uforbeholden støtte, og amerikanske hangarskip har ankommet den israelske kysten – både for å betrygge Israel, men også for å avskrekke den libanesiske Iran-tilknyttede Hizbollah-militsen fra å åpne en ny front mot Israel.

I går deltok Israels forsvarsminister Yoav Gallan på Natos forsvarsministermøte i Brussel. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte på det sterkeste Hamas’ angrep mot Israel, og sa «Israel står ikke aleine».

Onsdag holdt utenriksministrene i Den arabiske ligaen krisemøte. De ba torsdag Israel stanse sine luftangrep på Gazastripa, fordømte vold mot sivile på begge sider, og ba om at forhandlinger måtte gjenopptas.

Jordans kong Abduallah sa onsdag ifølge NTB at den voldsomme eskaleringen mellom Israel og Hamas viser at Midtøsten ikke kan få «stabilitet, sikkerhet eller fred» uten en suveren palestinsk stat på landområdene som ble erobret av Israel i 1967.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!