I går slapp bladet Kapital sin årlige liste over Norges 400 rikeste personer. For tredje år på rad er samtlige 400 personer milliardærer. Til sammen kontrollerer de 400 verdier for til sammen 1696 milliarder kroner, men det er de 100 rikeste som eier aller mest. De 100 rikeste er gode for hele 1272 milliarder, som utgjør 68 prosent av totale verdier på lista. Så mye som 40 prosent av verdiene er i dag styrt fra utlandet. Også tidligere har formuende nordmenn vært bosatt i utlandet, men veksten fra i fjor til i år er formidabel. 75 av de 400 er nå bosatt i utlandet, mot 41 i 2022. Det utgjør store summer. Ifølge Kapital kunne 400-klubbens utenlandsavdeling aleine finansiert et norsk forsvar i ti år, eller bygget over 20 Follobaner.
Flere av navnene på topp ti har vært på lista lenge og er godt kjent i norsk offentlighet. På topp troner som vanlig shippingmogul og kypriot John Fredriksen, som i år noteres for en samlet formue på 205 milliarder kroner. Ellers er store bransjer eiendom, finans, laks, hotelldrift og dagligvarer. Flere av personene som har tjent seg rike på privat drift av eldreomsorg og barnehager, er inne på lista. Blant dem er eierne av Trygge barnehager-konsernet Sigurd Steen Aase og Eli Sævareid, Norlandia-gründerne Roger og Kristian Adolfsen og Læringsverkstedet-eierne Randi og Hans Jacob Sundby. Det har vært god butikk å stelle eldre, syke og ta seg av barn på statens regning.
Kapitals liste har satt standarden for hvordan vi vurderer rikdom og formuer i Norge. Den viser hvilke personer som styrer verdiene, uavhengig av om B-aksjer er overført til avkommet av skattehensyn eller er registrert som utflyttet til Sveits. Det er dessuten mye som ikke synes i skattelistene. Flere av Norges rikeste er for eksempel registrert uten eller med minimal inntekt i oversiktene fra Skatteetaten, samtidig som de åpenbart har enormt forbruk. Kapitals liste viser hvordan enkelte bransjer på kort tid har sikret seg superprofitt. Matbutikkene insisterer til det kjedsommelige på at de kutter priser, men en titt på Kapitals liste forteller en annen historie: Dagligvarebaronene har først og fremst omtanke for egen lommebok.