Et historisk maktskifte

I 1924 stemte flere nordmenn på Høyre enn på Arbeiderpartiet. Siden den gang har Ap vært større enn Høyre i samtlige valg, selv under høyrebølgen på 1980-tallet. I år ligger Arbeiderpartiet an til å måtte finne fram vandrepokalen, tørke av hundre år med støv og gi den tilbake til sin borgerlige rival. På nasjonale målinger for både stortings- og kommunevalg ligger Høyre i dag bedre an enn Arbeiderpartiet. For første gang på 100 år kan Høyre bli Norges største parti. Selv om Ap er kjent for å være best i valgkampinnspurter, og selv om Høyre ser ut til å bremse opp i innspurten, er det likevel et stykke fram for Aps kommune- og fylkestingskandidater. Dagens regjering har fått krevende oppgaver på sin vakt, og det spiller inn på valgkampen i landets kommuner. Prisveksten har ikke vært så stor siden 1980-tallet. I tillegg må regjeringen håndtere krig, skyhøye kraftpriser og eget mannskaps lemfeldige omgang med habilitetsregelverket.

Aksjekjøp og vennetjenester bidrar ikke til å få folk til valglokalet. Et Fafo-notat viser at 25 prosent av Oslo-borgerne ikke stoler på politikere, og at andelen øker for de med lav utdanning og inntekt. Det er nettopp den gruppa Ap er avhengige av for å gjøre et godt valg i hovedstaden. Regjeringen står også i en politisk skvis. Fra venstre stiller SV og Rødt sine krav til mer sosial og økonomisk omfordeling. Miljøpartiet De Grønne vil ha sykkelstier og byparker. Industri- og næringspartiet presser Ap på industriarbeidsplasser. Høyre og Fremskrittspartiet dyrker den samme fortellingen: Regjeringen er bare ute etter lommeboka di og skatter deg og landets næringsliv i hjel. De hopper elegant bukk over at moderate skatteøkninger kommer mange til gode, i form av gratis ferje og SFO, strømstøtte og billigere barnehager.

Selv om Høyre blir størst i valget mandag, er det ikke sikkert makta skifter fullt så mange steder partiet håper. I mange storbyer er marginene små. Ap har dessuten vært nødt til å lære seg å samarbeide, og SV og Rødt ligger an til å gjøre gode valg. Vi håper mange kommuner får flertall som sikrer gode, offentlige velferdstjenester og stanser høyresidas privatiseringsiver. Godt valg!

Leder