Valgnatta 2021 sa påtroppende statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre at «Det er en stor overordnet sak for oss nå: Det er en rettferdig klimapolitikk. Det er det ungdommen gir tilbakemeldinger om.» Den gang gjorde Ap et godt skolevalg og lå med sine 23,4 prosent nesten ti prosentpoeng foran noen andre partier. Resultatet av skolevalget denne uka forteller en annen historie: Ungdommen foretrekker i overveldende grad borgerlige partier. Høyre fikk en samlet oppslutning på 21,8 prosent, foran Arbeiderpartiets 17,5 prosent. Den største vinneren var likevel Fremskrittspartiet, som fikk 19,4 prosent. Det er en formidabel opphenting fra kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden, da bare 8,1 prosent av norske ungdommer stemte Frp i skolevalget.
Miljøpartiet De Grønne fikk i år kun støtte fra 3,8 prosent av norske ungdommer. Det fikk Unge Høyre-leder Ola Svenneby til å utbryte at «Jeg tror vi kan erklære generasjon Greta Thunberg død». Svenneby beklaget seinere ordbruken, men han har et poeng. Forestillingen om at ungdom vil ha ethvert klimatiltak og vil presse mer på for grønn omstilling enn foreldregenerasjonen, fikk seg nok en knekk denne uka. Antakelig står ungdom i mange av de samme interessekonfliktene som generasjonen før. I Møre og Romsdal får Frp for eksempel over 40 prosent, etter å ha hatt en jevn vekst blant unge i flere valg. Her kommer mange ungdommer til å få seg jobb på plattform, i fisket eller i det private næringsliv.
Fremskrittspartiets Ungdom har også gjort det stort på unges foretrukne sosiale medium, Tiktok. Det er likevel ikke hele forklaringen på suksessen, selv om gjennomslag i sosiale medier er viktig. FpU-leder Simen Velle beskriver i dagens avis framgangen som en reaksjon på en politisk korrekt offentlighet, hvor politikere forteller ungdom hva som er greit å tenke og ikke. Det er en stereotypi, selvsagt. Likevel er det noe i tida som Unge Høyre og FpU treffer, som også handler om å tale aksepterte oppfatninger midt imot. Skolevalget i Norge er heller ikke unikt i Europa, hvor en høyrebølge skyller over ungdom i land etter land. For partier på motsatt side av det politiske landskapet bør skolevalget være en øyeåpner. Borgerlige ungdomspolitikere oser i dag av selvtillit med sine angrep på woke og klimahysteri. Ungdommen de appellerer til må venstresida møte med argumenter, nye strategier og uten moralisme.