I dag fyller Tronsmo bokhandel i Oslo 50 år. Det er ingen liten bragd for en smal, rød bokbutikk med røtter i ml-bevegelsen på 1970-tallet. Men i likhet med et annet barn av ml-bevegelsen, Oktober forlag, har Tronsmo vært drevet av folk med god teft, heftig engasjement og stor gjennomføringsevne. Dessuten elsker kundene butikken. Da økonomien vaklet på slutten av 1990-tallet, kjøpte de aksjer og kom innom for å levere de aller største sedlene direkte over disk. Det er årsaken til at Tronsmo i dag en institusjon å regne med i norsk kulturliv. Aftenposten-lesere kåret den i fjor til Oslos beste butikk i alle sjangre. Tronsmo gjør seg også bemerket utenfor Norges grenser. Ifølge Financial Times er den en av verdens 20 beste bokhandler.
Hvordan får de det til? Tronsmos ansatte, ledet an av daglig leder Eva Stenlund Thorsen og mannen Terje Thorsen, er selv storlesere. Sammen velger de hva som skal stå i hyllene. De stoler på egen smak og interesser, framfor å styres av forlagenes bestselgerlister og kvantumsrabatter. I en stadig mer kommersialisert bokhandlerbransje utgjør Tronsmo en lomme av motstand. Bokhandelen viser at det er mulig å drive annerledes enn Amazon og Ark, ja, den viser at en annen verden er mulig. Smale utgivelser, radikale tidsskrift, bøker om geopolitikk og svenske klassikere står side om side med beatlitteratur og tegneserier.
Det er så mange i vår tid som vil stenge ute alt som ikke er politisk på linje eller som støter noen, men Tronsmo tviholder på viktigheten av det frie, åpne ordskiftet. Da vi ga Tronsmo Klassekampens neshornpris for tre år siden, var det for bokhandelens bidrag til norsk litterær offentlighet og intellektuelt liv. Bokhandelen er rett og slett en intellektuell smeltedigel. Her ligger noe av kimen til bokhandelens suksess: Den tar det lesende publikum på alvor. Det er godt å se at det går an, også kommersielt, å gå sin egen vei. For oss som inngår i økosystemet som er holdt i live av snarrådige ildsjeler på venstre side i norsk politikk og kultur, er Tronsmo en inspirasjon og en aldri så liten oase. Det går an, tross alt.