Leder

Justering

  • I et åpenhjertig intervju med FriFagbevegelse konstaterte tidligere LO-topp Turid Lilleheie for et par uker siden at hun var med på å innføre en «blodig urettferdig» pensjonsreform. Lilleheie var leder i NTL fra 1998 til 2010. Midt i den perioden ønsket Jens Stoltenbergs regjering å endre pensjonssystemet, slik at det skulle lønne seg å stå lenger i arbeid i takt med at levealderen økte. I 2005 vedtok LO-kongressen å gå med på at reformene skulle justeres etter levealder. LO hadde noen forbehold, blant annet om at arbeidslivet måtte bli mer inkluderende og at regjeringen måtte vurdere hvordan endringene ville slå ut for grupper med tungt arbeid. Forbeholdene viser at LO allerede den gang var oppmerksomme på de mest urettferdige sidene ved pensjonsreformen – at den favoriserer dem med høy utdanning og lite fysisk krevende arbeid. Sliterne, derimot, som ofte i tillegg har stått i jobb fra ung alder, er de store taperne.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Leder

Skammelig

USA innførte onsdag sanksjoner mot Francesca Albanese, FNs spesialrapportør i de okkuperte palestinske områdene. Det innebærer blant annet at hennes eiendeler i USA er fryst, og at hun og hennes familie får innreiseforbud i USA. Hvis noen samarbeider med henne, kan de få fengselsstraff. Reaksjonen kommer etter at Albanese la fram en rapport der hun ber verdens land innføre våpenboikott og kutte økonomisk samarbeid med Israel. USAs utenriksminister Marco Rubio sa at sanksjonene ilegges for det han kaller Albaneses «ulovlige og skammelige innsats for å få Den internasjonale straffedomstolen (ICC) til å handle mot USA og mot israelske tjenestemenn, selskaper og ledere». Dette har blitt USAs modus operandi i utenrikspolitikken. De viser ingen respekt for avtaler om folkerett og menneskerettigheter og går heller til direkte angrep på enkeltpersonene som står i spissen for systemene som gir dem motstand.

Regime­skifte

En sein februarkveld i 1946 sendte George Kennan et telegram hjem fra den amerikanske ambassaden i Moskva. Diplomatens melding spredte seg raskt i utenrikstjenesten, hvor den fikk kallenavnet «the long telegram»: Med sine 5000 ord var telegrammet det lengste i departementets historie. Men teksten skulle gå inn i historien av helt andre grunner. Kennan argumenterte for at sovjetmarxismen i sin natur var ekspansiv. Året før hadde Sovjet og USA nedkjempet Hitler sammen, men nå mente Kennan at fredelig sameksistens var utenkelig. Sovjets ledere var heldigvis «svært følsomme for maktas logikk», mente han.

Perverst diplomati

11. september 1973 ble Chiles president Salvador Allende styrtet. Militærjuntaen som kastet den demokratisk valgte presidenten, hadde tung støtte fra USA. Henry Kissinger, som var både utenriksminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver, deltok aktivt i forberedelsene til kuppet. Kissinger var òg en viktig støttespiller for Augusto Pinochet, generalen som ble diktator etter kuppet. Tre måneder etter kuppet ble Henry Kissinger overrakt Nobels fredspris i London.