Leder

Restriksjoner

  • I dag er det ventet at USAs president Joe Biden vil pålegge vaksinering for alle føderalt ansatte, ifølge CNN. Om ansatte ikke lar seg vaksinere, blir de underlagt et strengt testregime og andre restriksjoner. Dette kommer i kjølvannet av en ny lov i Frankrike som går enda lenger: Alle som jobber i landets helsesektor, må vaksineres innen 15. september. Hvis ikke, kan de bli suspendert fra jobben. I tillegg legges det restriksjoner på reiser med tog og fly og restaurantbesøk, med mindre man kan framvise koronapass. Liknende restriksjoner på bevegelsesfrihet uten koronapass blir innført land som Israel og Italia. Også i Tyskland har myndighetene signalisert at en økende smitte kan bety at restauranter, kinoer og idrettsanlegg ikke lenger vil være tilgjengelig for uvaksinerte. Begrunnelsen er at risikoen for andre vil være for høy.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Leder

Regime­skifte

En sein februarkveld i 1946 sendte George Kennan et telegram hjem fra den amerikanske ambassaden i Moskva. Diplomatens melding spredte seg raskt i utenrikstjenesten, hvor den fikk kallenavnet «the long telegram»: Med sine 5000 ord var telegrammet det lengste i departementets historie. Men teksten skulle gå inn i historien av helt andre grunner. Kennan argumenterte for at sovjetmarxismen i sin natur var ekspansiv. Året før hadde Sovjet og USA nedkjempet Hitler sammen, men nå mente Kennan at fredelig sameksistens var utenkelig. Sovjets ledere var heldigvis «svært følsomme for maktas logikk», mente han.

Perverst diplomati

11. september 1973 ble Chiles president Salvador Allende styrtet. Militærjuntaen som kastet den demokratisk valgte presidenten, hadde tung støtte fra USA. Henry Kissinger, som var både utenriksminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver, deltok aktivt i forberedelsene til kuppet. Kissinger var òg en viktig støttespiller for Augusto Pinochet, generalen som ble diktator etter kuppet. Tre måneder etter kuppet ble Henry Kissinger overrakt Nobels fredspris i London.

Turisme til besvær

Stadig flere legger ferieturen til Norge. Bare i mai måned bikket vi over én million utenlandske overnattinger på hotell, vandrerhjem, campingplasser og i hytter landet over. Ifølge Statistisk sentralbyrå er dette et nivå vi vanligvis først når i juni, juli eller august. Størst var økningen i fylkene Oslo, Trøndelag, Nordland og Troms. Det er imidlertid ikke bare det lokale næringslivet som tjener på at turistene retter blikket mot nord. Gjennom utleieplattformen Airbnb kan mer eller mindre profesjonelle aktører leie ut boliger for kortere perioder. I Tromsø har bruken av plattformen skutt fart.