Leder

Giganten

  • Kabal, fugletitting og syting over været står åpenbart ikke på programmet når Adevinta-sjef Rolv Erik Ryssdal ferierer. I forrige uke landet han – fra hytta på Tromøya, ifølge Dagens Næringsliv – en historisk avtale med nettauksjon-giganten Ebay. I bytte mot 2,5 milliarder dollar og 540 millioner Adevinta-aksjer får det Schibsted-eide selskapet lov til å sluke Ebays rubrikkvirksomhet, som i hovedsak er konsentrert i land hvor Adevinta ikke opererer fra før. Selv trengte ikke Ryssdal å vente lenge på belønningen: Allerede samme dag økte verdien på hans 150.000 Adevinta-aksjer med rundt 6,3 millioner kroner. Kursoppgangen kom også andre aksjonærer til gode, blant dem den svenske avisfamilien Ander, som over natta ble en halv milliard rikere.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Leder

Penger og politikk

Det er ikke uvanlig for land å regulere politisk reklame, særlig der den er kostbar og har stor gjennomslagskraft, som på tv. Storbritannia har et generelt forbud, og også Tyskland forbyr politisk reklame på tv. Unntaket er perioden før valg, da alle registrerte partier får gratis sendetid på offentlige tv-stasjoner. I Danmark trår et strengt forbud inn i forkant av valg og folkeavstemninger, mens Sverige sier nei til politisk reklame hos allmennkringkasterne. Norges forbud mot politisk reklame på tv begrunnes blant annet med prisen. Fordi det er dyrt å lage, favoriseres grupper med mye penger, og vil slik forsterke skjevheter som allerede finnes.

Sanksjoner på overtid

Palestinere på Gazastripa sulter i hjel. Ifølge palestinske helsemyndigheter har 29 barn og voksne til nå dødd av sult, og FNs nødhjelpsbyrå sier 14.000 barn står i alvorlig fare for akutt underernæring om de ikke får nødhjelp. Hjelpa står klar: Trailere fullastet med nødrasjoner av mat og legemidler står ved grensa, men i elleve uker har israelske myndigheter nektet dem å passere. Etter internasjonalt press slapp 100 biler inn, men det monner på ingen måte. Samtidig har Israel intensivert krigføringen i området med både bomber og bakkeoperasjoner. Sivilbefolkningen beordres til stadig nye områder.

Vi må unngå heksejakt

En stor pengegave fra Ølen Betong-gründer Atle Sigmund Berge gjorde det mulig for det nystartede partiet Fred og rettferdighet (For) å starte valgkampen med et smell. På selveste 17. mai ble kollektivtransporten i hovedstaden kledd i plakater med bilder av partileder Marielle Leraand og førstekandidat i Akershus professor Glenn Diesen. Budskapet sto hvitt på rødt: «Nei til 85 milliarder til krig i Ukraina» og «Bruk pengene våre på velferd – ikke krig». Flere var raskt ute med anklager om at kampanjen var betalt av Russland, deriblant SV og Høyres Ine Marie Eriksen. Venstres Hallstein Bjercke har kalt partiet «søppel».