Leder

Konflikt­linjer

  • Partileder Jonas Gahr Støre ga bud om skjerpete ideologiske konfliktlinjer i norsk politikk da han åpnet Arbeiderpartiets valgkamp i går. Han understreket at vi fremdeles lever i etterdønningene etter finanskrisa, og nå peker alle piler nedover. Arbeidsløsheten øker, opp mot ti prosent blant unge, store selskaper melder om innskrenkninger og de fleste analytikere regner med at vi nå står ved innledningen til en periode med lavere vekst. Støre mener den norske regjeringen faktisk ikke forstår hvilken situasjon landet står i. Den blåblå regjeringens hovedgrep er skattelettelser og kutt i formuesskatten, selv om det ikke er dokumentert at dette har noen stimulerende effekt på økonomien. «Dette er en norsk versjon av en nyliberal høyrepolitikk», og det er i kommunene man ser resultatene av denne politikken i form av kutt og nedskjæringer, sa Ap-lederen.

Les hele Klassekampen på nett

Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Leder

Til Nordens ungdom

Så sant som vinteren, kald og mørk, blir sprengt av sjø og blomst og bjørk, mens seiers-solen flommer, – har menneskesinnet i sin glød den samme makt mot frost og død. Vær hilset, Nordens sommer! I motløshetens tunge tid vær dere mot, vær lys, vær strid.

Angriper domstolene

I går startet en fem dager lang høring i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag i Nederland. Målet er å gi en vurdering av om Israels stans i nødhjelp til Gazastripa bryter folkeretten. Det var Norge som fikk med seg FNs hovedforsamling på å be domstolen om en slik vurdering, etter at Israel 2. mars stengte alle muligheter for innføring av nødhjelp til området og forbød FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, Unrwa. Verdens matvareprogram sa før helga at alle deres lagre på Gazastripa var tomme. Israel boikotter høringen.

Hegn om bokhand­lene!

I 2018 låste Are Michael Torgersen dørene til Torgersen bok og papir for siste gang. Siden 1957 hadde familiebedriften solgt bøker til innbyggerne i Namsos, før det tok slutt. I et intervju med Namdalsavisa peker Torgersen på nye krav til anbud om å levere skolebøker og økt konkurranse, blant annet fra boksalg på nett, som årsak. Det er krevende økonomiske tider for bokbransjen, og de er ikke aleine om å bukke under. I løpet av de siste ti årene har 118 bokhandler lukket døra for godt, ifølge Klassekampens kartlegging. Bokhandler har måtte legge ned over hele landet, men flest i nettopp Trøndelag, der 16 har forsvunnet. Når bokhandler forsvinner, påvirkes resten av næringskjeden.