Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kommentar

Grenseland, 2024

Donald Trump skremmer USA med fortellingen om en invasjon fra sør.

Valgkamp: Donald Trump i valgkampmodus, her sammen med Kongress-medlem Marjorie Taylor Greene. Foto: Matt Rourke, AP

Nei, Nikky Haley gir seg ikke ennå, det er en evighet til november, og både Donald Trump og Joe Biden kan krepere under vekta av «politisk heksejakt» eller egen alderdom. Men selv om det selvfølgelig er surt for USA-ekspertene blant oss, så kan vi nok slutte å late som om republikanernes primærvalg er spennende.

Natt til onsdag ble Haley, Trumps siste konkurrent, knust i New Hampshire. Alt ligger nå til rette for det uunngåelige, en omkamp mellom de to skadeskutte kamphanene fra katastrofeåret 2020. Så hva vil 2024-valget handle om? Og hvem vinner?

Først det overflatiske: Fra talerstolen satser gylne Trump, som fortsatt sliter juridisk etter gamle skandaler, igjen på å markere seg som en rak motsetning til grå Biden. Fortellingen er at mens Biden er søvnig, kjedelig og forvirra, så er Trump, der han på stand-up-aktig vis dunker ut punchlines og ­parodier, piggere og morsommere enn noensinne.

Basert på deres siste taler og Bidens ikke veldig sprudlende framtoning, så er det i alle fall ikke helt umulig for Trumps MAGA-univers å klippe sammen videoer som forsterker denne fortellingen.

Men hva med det som skal bety mest? Hva med politikken?

På tross av at demokratene fortvilet forsøker å minne velgerne om at USA har lav arbeidsledighet og fallende prisvekst, sliter Biden med å overbevise velgerne om at hans «Bidenomics» har vært en suksess. Målingene ser ikke bra ut.

Inflasjonen er på vei ned. Men den er fortsatt høy. Ikke minst på grunn av såkalt «greedflation», og selskaper som holder priser kunstig høye for å øke sin profitt. Sånt skaper, i en internasjonalt turbulent tid, fortsatt en kontrast til Trumps periode med lav inflasjon, lave renter og lave bensinpriser.

Klimasubsidier og bedre tider for fagforeninger omsettes heller ikke umiddelbart til bedre målinger. Uansett, Biden, som også tidlig droppet valgløfter om økt minstelønn, klarer ikke å mobilisere noe særlig på økonomi og arbeidsliv.

Demokratene satser isteden foreløpig på en annen fortelling: Den om at Trumps konspiratoriske MAGA-bevegelse, gjengen som stormet Kongressen i 2021, igjen står klare til å rive i stykker siste rest av USAs demokrati og liberale rettigheter.

«Ett ord brukes mer enn noe annet: Grensen»

Og her har Biden tung ammunisjon. Han kan vise til nettopp forsøket på å stjele valget i 2020, og til hvordan Trump skapte en enda mer reaksjonær høyesterett som knuste den føderale abortretten.

Hos republikanerne er mye av den økonomiske populismen som preget Trump i 2016, borte. Isteden blir valgkampen nå dominert av én sak: Innvandring. Ifølge selskapet Ad Impact brukes ett ord mer enn noe annet i de politiske reklamene: «Border», grense.

Ja, ved USAs sørlige grense har Trump identifisert Bidens svakeste punkt. Strømmen av flyktninger fra Sør- og Mellom-Amerika har nemlig vokst kraftig de siste årene. Bare i desember ble 300.000 migranter registrert på grensa. Innvandrings­systemet er under press.

Mens desperate demokrater leter etter løsninger, nekter republikanerne å godkjenne mer penger til Ukraina før Biden leverer kraftige innvandrings-innstramminger. Samtidig pusher Trump på for å senke en slik avtale.

USA herjes fortsatt av en narko-epidemi, der fentanyl fraktes over grensa fra Mexico og havner i årene på amerikanske overdoseofre. Trump, som skulle bygge en mur mot Mexico, sier nå at han vil plassere meksikanske narkokartell på terrorlista og bruke raketter og spesialstyrker til å likvidere dem inne i nabolandet.

Trump spiller opp grensekontroll og narkokrig som et forsvar av arbeiderklassen som rammes av overdoser og billig arbeidskraft. Men hvor mange tror på en fortelling om at han kjemper for de små og fattige? Trumps første fire år var i alle fall en rikingfest med fagforeningsknusing, deregulering og skattekutt.

Årets valg blir uansett en ny påminnelse om hvor dumt og dysfunksjonell demokratiet i verdens mektigste militærmakt er, samtidig som USA holder sin hånd over ­Israels Gaza-krig og starter en ny krig i Jemen.

Ifølge målingene er Biden og Trump omtrent like upopulære. Og begge enda dårligere likt enn i 2020. Så hvor ender dette, med Trump på triumfferd i en MAGA-verden som ofte fortoner seg som et alternativt univers?

La oss i alle fall ikke glemme at da velgere flest faktisk fikk se ham i aksjon, så gikk Trump på klare tap både i 2018 og 2020. Men nå er det jo 2024, Trump ser litt pigg ut, så hvem vet egentlig hva som vil skje?