Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Helseministeren vil gi flere vaksiner til Oslo østOrdførere er delte om ny vaksinestrategi

Frykter eldre blir mer aleine

NYTT: Eldre i Bærum venter på første vaksinedose på kommunens vaksinesenter i februar. Med regjeringens nye strategi frykter ordfører Terje Line (Sp) i Vestnes frykter at de eldre i kommunen hans vil bli isolerte. FOTO: HEIKO JUNGE, NTB

SNUR: Regjeringen trosser distriktsoppropet og tar vaksiner fra kommuner med lite smitte. Vestnes-ordfører Geir Inge Lien frykter for kommunens eldre.

Over ni uker etter at den første vaksinedosen ble satt i Norge, er bare 3 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet (FHI). Fortsetter vi i dette tempoet, vil det ta flere år før alle er vaksinert. I går la regjeringen fram en ny vaksinestrategi for å slå raskere ned på koronaviruset.

Etter FHIs anbefaling skal man nå ta 3 prosent av vaksinene fra de kommunene som har hatt færrest korona-innleggelser og gi dem til de kommunene og Oslo-bydelene som er hardest rammet.

Rauma kommune er blant dem som nå vil få færre vaksiner. Ordfører Yvonne Wold (SV) er ikke så bekymret.

– 3 prosent av dosene våre må vi klare å gi fra oss for å avhjelpe stuasjoenen nasjonalt. I uke åtte, ni og ti fikk vi 210 vaksiner til sammen, så det ville utgjort omtrent seks doser. Det vil ta litt lengre tid, men det tror jeg vi takler greit.

Konflikt mellom by og land

Wold er én av 26 ordførere fra Møre og Romsdal som i forkant av framleggelsen av strategien sendte et brev til FHI og ba innstendig om å beholde den opprinnelige vaksinestrategien. Et par uker tidligere hadde Oslo og 64 andre østlandskommuner bedt om nettopp en geografisk skjevfordeling av vaksiner.

Konflikten eskalerte da Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) kritiserte Oslos virus-håndtering i helga.

På lista over bekymrede distriktsordførere hadde han selskap av kollega Odd Jørgen Nilssen (H), ordfører i Aukra i Møre og Romsdal. Nå håper Nilssen at vaksinediskusjonen mellom by og land roer seg.

– Jeg ser ikke noen grunn til å protestere noe mer nå. Vi har sagt fra her i Møre og Romsdal. Vi ser at også at FHI sier at det vil komme en økning i antall vaksiner totalt. Nå håper jeg at det roer seg litt. Det vært mye støy. Om vi får ett vaksineglass mindre, går det fint, sier han.

Tiltak rammer eldre

Til nå har FHI og regjeringen ment at vaksiner bør fordeles basert på antall personer kommunene har i risikogruppa. Det betyr at Oslo, som har en ung befolkning, har kommet lenger ned på prioriteringslista. Nå vil derimot de bydelene i Oslo med høyest smitte: Stovner, Bjerke, Grorud, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand få 20 prosent flere vaksiner i en periode. Det samme gjelder kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.

De ekstra dosene tas fra de 330 kommunene som har hatt fire eller færre korona-innleggelser siste halvår.

Vestnes kommune i Møre og Romsdal er en av disse. Ordføreren er ikke fornøyd med den nye fordelingen.

– Jeg er helt uenig. Når det er laget en strategi som er opplest og vedtatt, bør vi holde på den. I Vestnes har vi ennå ikke kommet lenger enn til åttiåringene. Vi har ikke fått vaksinert resten av risikogruppene, sier Geir Inge Lien (Sp).

– Men er det ikke større risiko for å en åttiåring å bli smittet i Groruddalen enn i Vestnes?

– Nei, det er akkurat det samme. Problemet for våre åttiåringer i Vestnes er at de ikke får besøk av sin nærmeste. Det haster, sier Lien.

Han mener at tiltakene rammer de eldre like hardt uansett hvor i landet de bor.

Utbrudd også i distriktene

Viruset har også rammet små kommuner. I januar ble én av ti innbyggere i Ulvik kommune i Hardanger smittet. Rett før var Ulvik ferdige med å vaksinere beboerne på sykehjemmet, forteller ordføreren.

– Hvis vi ikke hadde fått vaksinene i januar og begynt å vaksinere, kunne resultatet blitt helt annerledes, sier Hans Petter Torbjørnsen (Ap).

I Kristiansand jobber kommunen nå med å slå ned et stort smitteutbrudd. Ordføreren skulle gjerne hatt flere vaksiner.

– Men vi forholder oss til det nasjonale myndigheter gjør. Jeg har ikke tenkt å stille meg i kø for å mase om vaksinedoser, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap).

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production