Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Klassekampens koronakrisepanel gjør opp status for landet, ti måneder inn i pandemien:

FRA DUGNAD TIL KLASSEKAMP

PAUSE: På teststasjonen i Ski i Nordre Follo venter Karoline Ringstad (til venstre) og Kjetil Tellnes på neste pasient. Ringstad var kabinansatt i SAS, men har vært her siden hun ble permittert og seinere oppsagt. I hallen står et juletre i karantene, etter at noen barn tok på pynten. Foto: Tom Henning Bratlie

JOBBEN: Koronakrisa har festet grepet og økt gapet mellom fattig og rik i Norge. Seks samfunnsøkonomer ber om et krafttak for de unge.

Det må ha gått et sukk gjennom befolkningen i det øyeblikket Erna Solberg gikk ut med nye tiltak søndag 3. januar. Folk hadde ikke engang rukket å komme tilbake til den strie arbeidshverdagen, før de atter en gang ble bedt om å bli hjemme, lukke døra og sette livet på vent. Imens raser nye konkurser, en samlet reiselivs- og utelivsbransje seigpines, og for en bekymringsverdig stor andel av befolkningen ser arbeidsledigheten ut til å ha festet grepet. I november hadde seks av ti som er helt uten jobb, vært arbeidsledige i mer enn et halvt år, viser Nav-tall. Spesielt for dem som er i starten eller slutten av arbeidskarrieren, kan slike kriser gi varig økt ledighet, ifølge forskningen.