Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Forsvar

Stoler mindre på Nato

Regjeringen jobber på spreng for å legge til rette for amerikanske soldater i Norge:

LANDING: To amerikanske flygere i cockpiten til et Hercules-fly, på vingene over Østlandet. Dersom regjeringen får det som den vil, blir det mer amerikansk militæraktivitet i Norge de neste årene. FOTO: INGEBORG GLOPPEN JOHNSEN, FORSVARET Ingeborg Gloppen Johnsen / Forsvaret

Forsvarsdepartementet forhandler nå med amerikanske myndigheter om en ny forsvarsavtale mellom Norge og USA.

Avtalen skal gjøre det lettere for amerikanske soldater og offiserer å være i Norge.

Det handler om «en videreføring og utdyping av det nære forsvarssamarbeidet Norge har med sin fremste allierte», skriver departementet i en e-post til Klassekampen.

Samtidig legger regjeringens egen forsvarsplan opp til mer amerikansk militær aktivitet i Norge.

«Det pågår dialog med USA for vurdering av mulige lokasjoner for eventuelle framtidige amerikanske infrastrukturtiltak i Norge», heter det i den ferske langtidsplanen.

Nato spriker mer

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes forklarer politikken slik:

Norske myndigheter stoler ikke lenger på at alle medlemslandene i Nato skal bli enige dersom det blir krise. Løsningen er å knytte Norge tettere til USA, men også til Storbritannia.

– Nato består nå av 30 land, og det kan være ganske ulike oppfatninger hva som er de strategiske hovedutfordringene for alliansen, sier Elvenes.

– Derfor er det viktig å ha egne forsterkningsavtaler med våre nærmeste allierte, så de kan komme oss til unnsetning hvis det blir nødvendig, legger han til.

Mer USA i Norge

Elvenes peker på Nato over flere år har fått mange flere medlemsland.

– Stoler vi mindre på at Nato fungerer?

– Altså, skal du ha en artikkel 5-situasjon, så krever det enstemmighet i Nato-rådet, og det er mer krevende enn tidligere, sier Elvenes.

Artikkel 5 i Nato-pakta sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle landene. Artikkelen er kjernen i forsvarsalliansen.

Løsningen på problemet er å styrke båndene nærmeste allierte, særlig USA, mener Elvenes.

– Det betyr mer trening på norsk jord. Dette er jo land som vi har langt på vei sammenfallende strategiske interesser med, sier Elvenes.

Amerikansk marine i nord

Soldater fra det amerikanske marinekorpset har de siste tre årene vært stasjonert i norske militærbaser på Værnes i Trøndelag og på Setermoen i Troms. I sommer ble det klart at marinesoldatene ikke lenger skal være fast stasjonert i landet, men heller rykke inn til jevnlige øvelser.

Den amerikanske marinen seiler også mye mer i norske havområder. I mai i år seilte amerikanske krigsskip inn i Barentshavet for første gang på mange år.

I september i år gjennomførte den amerikanske marinen en ny øvelse, denne gangen med norsk deltakelse.

Den norske fregatten KNM Thor Heyerdahl ble med amerikanske og britiske krigsskip på øvelse inne i russisk økonomisk sone til havs, nord for Kolahalvøya.

Langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram for Stortinget fredag i forrige uke. Planen legger opp til «å i større grad enn tidligere å se Norges sikkerhetspolitiske behov» sammen med øvelser, operasjoner og innkjøp av våpen og materiell.

Det betyr at regjeringen vil legge mer vekt på å kjøpe de samme våpnene og det samme materiellet som USA og Storbritannia, først og fremst.

I Langtidsplanen trekker regjeringen fram kjøpet av kampflyet F35 og overvåkingsflyet P8 Poseidon som eksempler til etterfølgelse.

Det er investeringer «hvor sikkerhetspolitiske, operative samt materiell- og industri-relaterte effekter er samkjørt tidlig i anskaffelsesløpet», heter det i planen.