Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Klima

Må svare for seg

Grønt raseri mot norsk posisjon i klimaforhandlinger:

MÅ SE SEG I SPEILET: Protestene mot Norge rolle i internasjonale forhandlinger om klimakutt i skipsfarten vokser i styrke. MDG krever at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn kommer og forklarer seg for Stortinget. FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB Ole Berg-Rusten

Miljøpartiet De Grønne reagerer sterkt på opplysningene som Klassekampen brakte lørdag om Norges rolle i FN-forhandlinger om klimautslipp i skipsfarten.

– Dette er en klimapolitisk skandale, og et soleklart brudd på Paris-avtalens utslippsmål. Det er et klimasvik som er sjokkerende selv for denne gråblå regjeringen, sier MDGs energipolitiske talsperson Ask Ibsen Lindal.

Bakgrunnen for den skarpe reaksjonen, er denne:

Forhandlinger i Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO), som Norge leder, ble i vår utsatt på grunn av pandemiutbruddet. Noen land samlet seg i lukkende møter gjennom sommeren og forberedte et utkast til en ny avtale som lå på bordet da forhandlingene ble tatt opp mandag denne uka. Ifølge organisasjonene Clean Shipping Coalition og Pacific Environment er dette utkastet, som Norge og 16 andre land står bak, i strid med IMOs egen kuttplan fra 2018, som blant annet inneholdt mål om betydelige kutt innen 2023.

Krever redegjørelse

Hovedkritikken er rettet mot en foreslått sertifiseringsordning for skip som skal innføres i løpet av få år. Ifølge planen vil ingen skip miste sertifiseringen før i 2029, selv om de forurenser mer enn tillatt. Den manglende håndhevingen av sertifiseringen vil medføre økte utslipp de neste ni årene – stikk i strid med tidligere vedtak i IMO – ifølge miljøorganisasjonene.

MDG er av samme oppfatning, sier Lindal:

– Med forslagene fra Norge som nå ligger på bordet, risikerer vi en økning i utslipp fra skipsfarten tilsvarende tre ganger Norges totale utslipp, fra 2008-nivå, fram mot 2030.

Partiet krever nå svar fra regjeringen og vil kalle flere statsråder inn på teppet i Stortinget.

– Vi krever at næringsminister Iselin Nybø og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn umiddelbart redegjør for Stortinget for hvorfor norske posisjoner i forhandlingene om å redusere utslipp fra internasjonal skipsfart faktisk fremmer og støtter forslag som bidrar til å svekke arbeidet med å redusere utslippene, sier Lindal.

Avviste kritikk

Overfor Klassekampen lørdag viste Klima- og miljødepartementet liten forståelse for kritikken mot Norges rolle i IMO-forhandlingene.

Forhandlingene i IMO er vanligvis åpne, og representanter for sivilsamfunnet – som miljøorganisasjoner – kan involvere seg. Det fikk de ikke anledning til i de lukkede møtene, som ifølge organisasjonene ble brukt til å svekke framtidige tiltak. «Jeg er glad for at Norge har bidratt til å opprettholde trykket i arbeidet gjennom digitale møter denne perioden. Vi må unngå utsettelser på grunn av korona», het det i et skriftlige svar fra statssekretær Mathias Fischer (V) lørdag.

Hvorvidt resultatet i IMO-forhandlingene vil svare til målene i Parisavtalen, svarte ikke Fischer direkte på. I stedet skrev han:

«Det er ikke avklart nøyaktig hvordan krav til sertifisering skal utformes, når kravene trer i kraft og hvilke konsekvenser det skal få for skip som ikke oppfyller utslippskravene. Det er nettopp dette det forhandles om».

Han la til at Norge er «en pådriver for strenge krav».

Lindal fnyser av forklaringen.

– Den faktiske posisjonen som Norge har gått med på, handler om hvor mange år man skal la det gå før det stilles reelle krav. Slik det ser ut nå, vil ikke det skje før i 2029, sier han.

Flere protesterer

Anklagene fra miljøorganisasjonene mot forhandlingene i FN-organisasjonen IMO og resultatet av de lukkende møtene framgår i et kritisk brev som 5. oktober ble sendt helt til topps i FN-systemet.

Miljøorganisasjonene mener at skipsfarten har muligheter til å vedta tiltak som monner raskt, men antyder i brevet at oljeinteresser gis forrang:

«Det er ikke FNs jobb å beskytte dem som har egeninteresse av fossilt brennstoff», heter det i brevet.

I en uttalelse fra en håndfull andre internasjonale miljøorganisasjoner som ble publisert sist uke, advares det mot at forhandlingene som nå er i gang, vil undergrave IMO-avtalen fra 2018 som mer enn 100 land samlet seg bak.

De tre viktigste punktene fra avtalen dreier seg om å kutte utslipp slik at skipsfarten kommer på rett kurs mot 1,5 gradersmålet, tiltak som kutter utslipp allerede fra 2023, og et mål om å nå toppnivået i utslipp fra skipsfart så snart som mulig.

I uttalelsen heter det:

«Disse tre avgjørende forpliktelsene trues nå av en liten gruppe land i IMO. Et kompromissforslag ligger på bordet neste uke. Det vil tillate skipsfartens årlige utslipp på tusen millioner tonn å fortsette å stige hvert fall det neste tiåret, i strid med Parisavtalen – og med den opprinnelige utslippsstrategien til IMO.»