Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Regjeringens anklager om russisk dataangrep får støtte fra hele Stortinget:

Samlet mot Russland

SKEPTISK SKÅL: Statsminister Erna Solberg har advart om at dataangrepet på Stortinget kan skade forholdet mellom Norge og Russland. Her deltar hun på en middag der Russlands president Vladimir Putin er vertskap. FOTO: BERIT ROALD, NTB

HAR TILLIT: Et samlet storting, fra Frp til Rødt, stiller seg bak regjeringens anklager om at Russland står bak dataangrepet på Stortinget.

På tirsdag kunngjorde regjeringen at de mener Russland står bak det omfattende IT-angrepet Stortinget ble utsatt for i sommer.

Anklagen er ifølge regjeringen basert på en samlet vurdering fra Etteretningstjenesten, Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Russlands ambassade i Oslo har på sin side kalt anklagen for en «bevisst provokasjon» uten bevis.

Nå får regjeringen støtte fra samtlige partier på Stortinget.

«Vi legger til grunn at det regjeringen sier er riktig og at e-tjenesten, PST og NSM har gjort jobben sin», skriver Frp-leder Siv Jensen i en SMS til Klassekampen.

Omfattende angrep

Den 24. august opplyste Stortinget om at de hadde oppdaget en rekke uautoriserte pålogginger på flere av de folkevalgtes e-postkontoer.

Det omfattende dataangrepet rammet et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte. Hackerne kan ha fått tilgang på sensitiv informasjon, som personnummer, kontonummer og bankopplysninger.

Tirsdag ettermiddag orienterte utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om saken for Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité. Likevel har regjeringen holdt bevisene i saken tett til brystet.

Komitéleder Anniken Huitfeldt (Ap) sier Stortinget står samlet bak regjeringen.

«I Norge står vi politisk samlet i denne saken», skriver Aps utenrikspolitiske talsperson i en SMS.

Huitfeldt får medhold fra SV-leder Audun Lysbakken.

«Det er bra at regjeringen sier tydelig fra om at de ikke aksepterer et slikt angrep på vårt demokrati», skriver han i en SMS.

Ikke sett bevis

Flere av stortingspolitikerne Klassekampen har snakket med, presiserer at de ikke har fått se bevis på at Russland står bak angrepet. De stiller seg likevel bak fordømmelsen av naboen i øst.

– Det er en veldig alvorlig anklage mot Russland, som ikke ville ha kommet uten god grunn, sier MDG-leder Une Bastholm, som ikke var til stede under orienteringen på tirsdag.

Hun har full tillit til regjeringens håndtering.

– Sånn som jeg kjenner utenriksministeren, er hun klar over signaleffekten når hun fordømmer Russland utad. Hun vet hvilken effekt det har på de diplomatiske relasjonene at hun går ut på den måten. Jeg har tillit til at de har følt seg trygge på det før de gjorde det, for det er en alvorlig anklage som får store konsekvenser.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes deltok heller ikke på møtet. Han stiller seg også bak regjeringens uttalelser.

– Stiller du deg bak regjeringens fordømmelse av Russland?

– Jeg stiller meg selvsagt bak fordømmelsen av angrepet på Stortinget, sier Moxnes, som legger til at han venter på mer informasjon.

– Har du fått se dokumentasjon som gjør deg trygg på at det faktisk er Russland som står bak?

– Nei. Jeg har ikke sett noe annet enn det alle andre har sett.

– Var det riktig av regjeringen å gå ut på denne måten?

– Det er litt vanskelig å vurdere. Jeg har ikke noe annen informasjon enn det alle andre har.

Liv Signe Navarsete (Sp) sier på sin side at hun ikke har sett dokumentasjon på at Russland står bak angrepet, men understreker at hun mener det er god grunn til å stole på norske myndigheter i denne saken.

Git: master, Env: production, Sanity: production