Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Terror

Ferie stanset trusselinfo

Refser PST for at økt fare for høyreekstrem terror mot muslimer ble holdt hemmelig:

PST-KRITIKK: Offentligheten bør som hovedregel informeres når PST endrer sine trusselvurderinger, mener evalueringsutvalget, som retter bitende kritikk mot PST i rapporten. Foto: Tom Henning Bratlie

«Utvalget mener det er kritikkverdig at PST ikke formidlet sin endrede trusselvurdering til særlig trusselutsatte grupper i sivilsamfunnet, slik som muslimske organisasjoner og moskeer».

Det er den knusende konklusjonen fra utvalget som har evaluert politimyndighetenes håndtering av det høyreekstreme terrorangrepet 10. august i fjor.

– Det er utvalgets klare vurdering at offentligheten, moskeene og politiet i bredt burde hatt beskjed, sa utvalgsleder Anja Dalgaard-Nielsen da hun la fram rapporten i går.

Hun var likevel klar på at moskéangrepet trolig ikke kunne vært avverget.

Holdt faren skjult

Som Klassekampen tidligere har omtalt, ble Politiets sikkerhetstjeneste (PST) stadig mer bekymret over farenivået for høyreekstreme angrep våren 2019.

I PSTs årlige offentlige trusselvurdering for 2019, som ble lagt fram i februar i fjor, mente PST at et eventuelt høyreekstremt terrorangrep i Norge mest sannsynlig ville «rettes mot symbolmål, slik som samlingssteder for muslimer og innvandrere (…)», men at et slikt angrep var «lite sannsynlig».

Men i mai 2019 vurderte sikkerhetstjenesten det slik at et angrep fra høyreekstreme ikke lenger var «lite sannsynlig», men «mulig». I slutten av juni ble trusselvurderingen formelt oppdatert, og det ble samtidig meddelt samtlige politidistrikter i en videokonferanse. Også ledelsen i Politidirektoratet fikk informasjonen.

PST ønsket imidlertid ikke at informasjonen skulle deles videre internt i politiet fordi det ikke forelå planer om å dele informasjonen offentlig.

«Dette er ut fra det utvalget erfarer, en viktig årsak til at Oslo politidistrikt ikke videreformidlet den endrede trusselvurderingen til moskeene i sitt distrikt», heter det i rapporten.

Kunne fått politisikring

PST ombestemte seg, men ville vente til 12. august 2019 med å gå ut med den nye trusselvurderingen.

«Bakgrunnen for beslutningen er ifølge PSTs respondenter at PST ikke ønsket å skape unødig frykt i befolkningen basert på en uspesifikk (ukjent) trussel og at PST, grunnet ferieavvikling, ikke hadde kommunikasjonsrådgivere på plass for å bistå offentligheten med å forklare og fortolke den endrede trusselvurderingen», skriver utvalget.

Moskeene, der flere av dem allerede hadde innført egne sikringstiltak, kunne blitt sikret med polititiltak dersom trusselvurderingen hadde blitt fulgt opp annerledes, mener utvalget, som skriver:

«I teorien kunne moskeenes tiltak blitt supplert av polisiære tiltak som økt patruljering eller vakthold, dersom Politidirektoratet hadde vurdert at PSTs endrede trusselvurdering gjorde dette nødvendig. Det skjedde imidlertid ikke».

Tillit hos norske muslimer

PST-sjef Hans Sverre Sjøvoll la seg flat for kritikken.

– Jeg tror vi skal være så ærlig å si at vi har en tendens til å beskytte den informasjonen vi får i kanskje litt for stor grad, sa Sjøvoll.

– Dette er et åpenbart læringspunkt som jeg synes vi helt klart må ta med oss. Dette kunne vært kommunisert med en gang.

Politidirektør Benedicte Bjørnland var tydelig på at politietatene raskt ble enige om å evaluere egen håndtering av angrepet fordi det var rettet mot en spesifikk del av befolkningen.

– Dette opplevde vi som svært viktig alle sammen, for å opprettholde tilliten til norske muslimer generelt, og til muslimer tilknyttet Al-Noor-moskeen spesielt, sa Bjørnland.

Ville­det av Goog­le

Irfan Mushtaq, som var i moskeen da politiet kom 10. august 2019, reagerer på at sein responstid skyldtes at politiet ble ledet feil av karttjenesten Google Maps.

– Vår samfunnsberedskap kan ikke være basert på Google Maps, sier Mushtaq til Klassekampen.

Han er tidligere forstander og styremedlem i Al-Noor-moskeen og hjalp pensjonisten Muhammad Rafiq med å få kontroll på gjerningsmannen i moskeen da politiet kom til stedet. Rafiq, som overmannet gjerningsmannen, måtte vente 20 lange minutter på politiet. Dette fikk politiet kritikk for i går. Utvalgsleder Anja Dalgaard-Nilsen sa på pressekonferansen:

– Kunne politiet vært raskere framme? Ja, det tror vi. Det ble ikke kunngjort melding om livstruende pågående vold på politiets nett, sa Dalgaard-Nielsen.

– Patruljen som var nærmest, var ikke lokalkjent. De ble ledet feil av Google Maps, sa Dalgaard-Nielsen.

Mushtaq spør retorisk hvorfor politiet ikke kan ta det mange drosjesjåfører har, nemlig en kjentmannsprøve.

Irfan Mushtaq Terje Pedersen

Han tror også at dersom politipatruljen hadde tilhørt gamle Sandvika politistasjon og ikke Majorstua politidistrikt, ville de visst hvor moskeen var.

– Jeg er blitt kritisk til politireformen etter dette. Nå er lokalpolitiet borte. De kaller det nærpolitireform. Jeg vil kalle det fjernpolitireform.

Politimester i Oslo Beate Gangås bekreftet på pressekonferansen i går at det ikke er uvanlig at tjenestemenn bruker Google Maps til å finne fram.

– I utgangspunkt har vi egne kartfunksjoner, men mange av våre medarbeidere bruker også Google Maps, sa Gangås.

Overfor Klassekampen stiller Irfan Mushtaq også spørsmål ved sikkerheten når politiet bruker slike tjenester.

– Det er en risiko for at noen kan manipulere kart før angrep. Gjerningsmannen kunne ha plassert moskeens navn flere steder i Bærum, laget duplikater og på den måten forvirret politiet, sier Mushtaq.

PST-KRITIKK: Offentligheten bør som hovedregel informeres når PST endrer sine trusselvurderinger, mener evalueringsutvalget, som retter bitende kritikk mot PST i rapporten.
UENDRET: Søndag talte statsminister Erna Solberg (H) til partiets sentralstyre i Høyres hus i Oslo. Til Klassekampen sier hun at hun ikke vil løfte pekefingeren mot andre. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
SIKKERHET: Mens politiet holder vakt utenfor, sluses høytidskledde menn inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum. Det er ti måneder siden angrepet, og muslimene er kommet for å ta tilbake moskeen sin under eid-feiringen.
Foto: Tom Henning Bratlie
EN VEKKER: – Manshaus-saken lærer oss at vi må være mer nysgjerrige på hvordan og hvorfor mennesker endrer atferd, sier psykolog Cathrine Moestue.

Manshaus-saken

Klassekampen følger rettssaken mot Philip Manshaus.

24 artikler