Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Tusenvis av nordmenn tar til gatene i protest mot politidrapet i USA:

Mobiliserer mot rasisme

SIER IFRA: Initiativtakerne Richard Kiwanuka, Nooshin Zaery, Sara Iden og Rasmuns Solberg på Festplassen i Bergen, hvor det ventes flere tusen deltakere på fredagens demonstrasjon.

SINNE: Store antirasistiske demonstrasjoner sprer seg i USA etter at en politimann drepte svarte George Floyd. Nå kommer protestbevegelsen til Norge.

Stemningen i solfylte Bergen skaper store kontraster til de voldelige scenene i USA som ble utløst etter politidrapet på svarte George Floyd 25. mai.

Det er likevel viktig at norske byer gir lyd fra seg, mener initiativtakerne til den bergenske utgaven av Black lives matter-bevegelsen, som skal holdes på Festplassen fredag.

– Sinnet vi nå er vitne til i USA, smitter i stillhet over hele verden, også i Norge, sier Richard Kiwanuka, leder av den ideelle organisasjonen Way forward Bergen.

Han og de andre initiativtakerne, Nooshin Zaery, Sara Iden og Rasmus Solberg, frykter at bildene fra USA vil føre til ytterligere fremmedgjøring av norske ungdommer med innvandrerbakgrunn.

Et sunt utløp

– Mange er sinte og lei av rasismen de opplever. Det er sinnssykt farlig å la være å snakke om det, fordi sinnet da kan komme ut på feil måte. Derfor vil vi vise solidaritet, men også tilby et alternativ for et sunt utløp for frustrasjonen, sier Kiwanuka.

Han sier at det er viktig av at ungdommene har forbilder som viser at vold ikke er løsningen.

«I can’t breathe». «Everything hurts». Ordene er hentet fra videoen av afroamerikanske George Floyd som trygler om å få puste mens han sakte kveles til døde av fire hvite politimenn på gata i Minneapolis. Dødsfallet har utløst store demonstrasjoner mot politivold og strukturell rasisme i store deler av USA. Protestene har spredd seg ut over USAs grenser. Under parolene «I can’t breathe» og «Black lives matter»har det blitt avholdt demonstrasjoner i Storbritannia, Tyskland, Danmark, Brasil og Mexico. Denne uka er det også varslet demonstrasjoner i Oslo og Trondheim i tillegg til Bergen.

ÅSTED: Amerikanere samles ved stedet der George Floyd ble drept i Minneapolis i Minnesota mandag forrige uke. FOTO: JOHN MINCHILLO, AP/NTB SCANPIX

Nooshin Zaery er leder i Innvandrernes landsorganisasjon. Han peker på kommentarfelt og klagene som kom etter at NRKs id-sending.

– Norge er et lite land som ikke kan sammenlignes med USA, men det er mye rasisme også her. Den er bare bedre skjult og vi snakker ikke nok om den. Flere innvandrere må inn i politikken, og de med makt må komme mer på banen, sier Zaery.

19 år gamle Iden vektlegger at politivold ikke er et stort problem i Norge.

– Det er viktig at man ikke skjærer alle politifolk over én kam, og at man ikke glemmer at Norge er noe annet enn USA, sier hun.

Massiv Oslo-demo

I Oslo ligger demonstrasjonen «We can’t breathe» an til å bli massiv. I går hadde over 9000 meldt sin ankomst og 23.000 sto som «interessert» på Facebook-arrangementet til demonstrasjonen som avholdes fredag ved USAs ambassade.

– Vi håper å sende et klart budskap til våre brødre og søstre som kjemper på gatene i USA om at vi her i Norge står i solidaritet med dem, sier Babu Katembo, midlertidig talsperson for Arise, organisasjonen som sammen med African student association har tatt initiativ til protesten.

Katembo er klar på at protestene ikke bare gjelder rasisme i USA.

– Vi vil sende en tydelig beskjed, så den norske regjeringen, politiet og befolkningen skal forstå at institusjonell rasisme er et grunnleggende problem også for svarte mennesker her i Norge, sier han.

– I innkallingen understreker dere at ingen skal kaste noe på ambassaden. Er folk så sinte at dere frykter uro?

– Jeg mener det er forståelig og bra hvis folk er sinte, men vi frykter ikke uro på vår demonstrasjon, sier Katembo.

Han forteller at arrangørene tar alle forholdsregler og har god dialog med politiet. I Trondheim er det Rød ungdom og Sosialistisk ungdom som har tatt initiativet til protest.

Nær 700 har i skrivende stund varslet at de vil delta i demonstrasjonen mot politivold og rasisme på Trondheim torg i dag.

Samtlige av arrangørene er opptatt av smittevern og ber demonstrantene holde minst en meter avstand under demonstrasjonene.

Klassekampen har snakket med politiet i Oslo, som forteller at koronakrisa ikke vil være til hinder for å gjennomføre demonstrasjonen i Oslo, og at smittevern er et arrangøransvar.

Git: master, Env: production, Sanity: production