Hyller hverdagen fra bussetet
Det er mange filmer som har altfor mye handling, mener regissør Jim Jarmusch. Hans nyeste film er verken dramatisk eller bråkete:

– Jeg har ikke lest Hollywood-håndboka. Men hvis jeg får tak i den, brenner jeg den.
Jim Jarmusch smiler, og journalistene rundt ham ler.
Den amerikanske filmskaperen har alltid hatt en egen stil, både i sine filmer – fra «Stranger than Paradise» og «Down by Law» til «Broken Flowers» og «Only Lovers Left Alive» – og i sin måte å snakke om dem på.
Med sitt høye hvite hår, solbriller og tynne skikkelse som ofte er kledd i svart, likner den 63 år gamle regissøren en av de kule rockestjernene han gjerne lar seg inspirere av i filmene sine. Selv om han ikke analyserer sine egne filmer og ikke vil snakke om temaer og røde tråder, forteller han gjerne om alt mulig annet mer praktisk og umiddelbart som omgir filmene og måten de blir til på.
Vi sitter på et hotell i Toronto under den årlige filmfestivalen og snakker om hans nye film, «Paterson», som er en slags en hyllest til hverdagen og de små tingene i tilværelsen, som ikke gjør så mye vesen av seg, men i praksis gjør livet verdt å leve.
«Paterson» er både filmens tittel, navnet på hovedpersonen (spilt av Adam Driver), en stille bussjåfør som også skriver dikt, og navnet på byen han bor i. Hver dag kjører han den samme ruta i Paterson i New Jersey, og observerer omgivelsene mens han i pausene dikter om fyrstikkesker og regnvær. Hver kveld drar han hjem til sin kone, Laura (Golshifteh Farahani) og hunden Marvin.
Det er ikke så mye mer som skjer i filmen, som foregår over sju dager. Men det gjør det likevel, for som alltid med Jarmuschs filmer, foregår det en del mellom linjene og inne i personene.
Som et dikt
– Filmen har en poetisk struktur, sier regissøren.
– Den er veldig enkel. De sju dagene er nesten som vers i et dikt, og hver dag, i hvert vers, er det gjentakelser av ting man kan oppfatte som indre rim, detaljer som Patersons klokke, steder han besøker, postkassen, at han drikker en øl. Det er mange slike små ting. Og jeg må si at alt dette er ting jeg har tenkt over etter at jeg var ferdig med filmen. Jeg tenkte ikke «jeg skal lage en film med en poetisk struktur og vers».
Men Paterson skriver den typen dikt som Jim Jarmusch selv liker.
– Alle diktene i filmen er skrevet av en dikter jeg elsker, Ron Padgett, som tilhører New York-skolen, der man feirer de små detaljene snarere enn store, dramatiske ting. Det ble vevd inn i filmen på en god måte fordi den ikke er dramatisk. Den handler om små ting. Jeg har ikke noe imot dramatiske filmer, og jeg har ikke noe imot actionfilmer, voldelige filmer, film om konflikter mellom mennesker, men det er så mange av dem. Jeg liker også filmer av Ozu – filmer som noen ganger er stille og handler om mindre ting. Vi ville bare føye til enda én av dem i den andre enden av spekteret.
Det er alltid en fare for at noen mennesker ikke klarer å relatere seg til en film hvor handlingen er så begrenset og stemning får tilsvarende mer plass. Men det bekymrer ikke Jarmusch:
– Det er absolutt en risiko, men det er ikke mitt problem. Jeg lager filmer jeg har lyst til å se. Hvis jeg heller mot en film som så å si er spinkel, noe den absolutt er når det gjelder handling, da blir den et uttrykk for det.
En religion
Flere ganger i løpet av intervjuet sier Jarmusch at han gjør ting på en bestemt måte eller liker en bestemt ting, men at det ikke er ensbetydende med at alle andre metoder eller ting er verken bedre eller dårligere.
Jarmusch innrømmer at han ikke alltid har hatt det slik, men at denne motviljen mot å dømme andre mennesker og filmer stammer fra synet hans på religion.

– Jeg er en tidligere militant ateist som har blitt krypto-buddhist-ateist, sier han og smiler.
– Jeg vil ikke lenger fortelle andre hva de skal tro eller tenke. Jeg mener at religion er det samme som overtro. Jeg vil ikke kontrolleres av slike ting. Jeg liker ikke om monoteisme eller ideen om en gammel mann med skjegg oppe i himmelen som dømmer oss når vi dør. Vi kan like godt stå på hodet og tilbe Mikke Mus.
Derimot liker han flere av ideene i buddhismen.
– En av dem er at alle ting er ett. Og at det er en energi i alt i universet, og jeg har tidligere i livet tatt det narkotiske stoffet DMT, som viste meg det. En annen ting jeg liker ved buddhismen, er at den omfavner motsigelser. Og det handler ikke om å bli dømt eller straffet eller slike ting. Det handler om å respektere den utrolige gaven det er å ha en menneskelig bevissthet.
Jarmusch-håndboka
Så kommer vi inn på Hollywood-håndboka, som Jarmusch aldri har lest, og som han heller ikke vil lese.
– Da jeg begynte å lage filmer, med «Permanent Vacation» og «Stranger than Paradise», tok jeg et bevisst valg om at jeg ville lage filmer jeg selv ville se, sier han.
– Resten av verden vil ikke se dem likevel, men hvis vi begynner å lage filmer for verden, så kan vi jo like godt dra til Hollywood og begynne å arbeide med publikumsundersøkelser, statistikk og markedsføring. Det er et sted for slike filmer. Jeg sier ikke at jeg hater slike mainstreamfilmer. Men det er ikke min jobb.

En av de andre journalistene spør om han har sin egen håndbok.
– Jeg følger intensjonene mine, og så beskytter jeg min egen natur: La være å analysere det du lager, og beskytt intuisjonen din. Styrken min er det intuitive. Det er ikke bra eller dårlig. Det er ikke bedre eller verre enn andre regler. Det er bare i erkjennelsen av at jeg arbeider intuitivt, og hvis jeg analyserer ting, mister jeg styrken min.
En ting man raskt legger til merke når man ser filmene til Jim Jarmusch, er at han, i tillegg til å være en dyktig historieforteller, stemningsskaper og minimalist, også blir en slags kulturell kurator.
Han lar personene lese de bøkene han selv liker, de hører på musikken han liker, og de ser på kunsten han liker. Dermed blir filmene en slags raritetskabinetter – Jarmusch har ikke akkurat en mainstreamsmak – der publikum kan plukke litt av alt det de har lyst på.
Jarmusch kaller seg imidlertid ikke en kurator:
– Jeg vil snarere si at jeg er en selverklært dilettant. Noen mennesker mener at det er noe negativt, men det er det ikke. Jeg har ikke tid til å lære alt om én ting, så jeg er interessert i alle mulige ting. Jeg er en amatørutøver når det gjelder identifikasjon av sopp, jeg elsker engelsk musikk fra 1600-tallet eller … jeg vil bare absorbere alle disse viktige tingene, og film omfatter så mange ulike kunstarter på en gang.
Han tar en pause.
– Mange store regissører er for meg dilettanter. Da jeg var ung, var jeg så heldig å være assistent for Nicholas Ray (amerikansk filmskaper, red.anm.) i siste årene av livet hans, og han hadde et radioprogram om musikk fra Appalachene på 1930-tallet, han hadde en teatertrupp, Bertolt Brecht sov på sofaen hans, han studerte arkitektur sammen med Frank Lloyd Wright, han visste alt om bildekunst og litteratur, men vi kjenner ham som en stor regissør. Han var en dilettant i beste forstand av ordet. Det er slik jeg jobber.
Av Christian Monggaard ©InformationOversatt av Lars Nygaard