Dagboka

Skirenn

I Oslo i helga var alle t-banestasjonane fulle av folk i gule vestar som stod og kukelurte på plattformene. Kvar gong eg passerte Majorstua, stod det ein gjeng på fem–seks vakter i ein sirkel og prata med kvarandre og slo i hel tid. Dette er ikkje vanleg. Vaktene er kalla inn for å halde styr på dei store folkemassane som skulle kome seg til den store folkefesten i Holmenkollen og attende. I fjor var det 30.000 menneske som tok seg ut i marka for å sjå på dei tradisjonsrike skirenna, og det var det arrangørane tok utgangspunkt i, då dei mønstra politi og vakter i hopetal. I år synte det seg ifølgje Aftenposten at berre 5–600 tok turen. Difor har ikkje t-banestasjonane vore fulle av folkemassar, men av malplasserte og einsame ordensvaktar.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Nynorsk

Jeg skulle tatt nynorsk! Da jeg begynte på ungdomsskolen fikk jeg muligheten til å velge om jeg skulle ha nynorsk eller ikke, ettersom kurdisk var mitt morsmål. Min første tanke var at jeg skulle ha nynorsk. Jeg var sta som ungdom, og unte ingen av de andre elevene å lære noe som ikke jeg fikk lære. Men så fikk jeg min første 2-er, og jeg innså raskt at det var bedre å droppe nynorsken heller enn snittet på karakterkortet. Jeg så heller ikke helt for meg hvordan jeg skulle få bruk for mine marginale nynorskkunnskaper, og derfor benyttet min rett til å søke fritak. 18 år seinere angrer jeg. Lite visste jeg at min nærmeste kollega her i Klassekampen skulle bli en som skriver på nynorsk. Heldigvis kan han skrive bokmål også, og dermed bidra til artiklene vi skriver sammen.

Trenger flere

Mange har meninger rundt lakseoppdretter og milliardær Gerhard Alsaker (63), men få er uenige i at vi trenger flere slike. Fra sitt rike i bygda Onarheim i Tysnes i Sunnhordland styrer han et havbruksselskap som årlig produserer nærmere 40.000 tonn laks. Selskapet tilbyr arbeid til alle som trenger jobb, og eieren ser seg råd til å strø kroner over lokalsamfunnet. Blåbærhaugen, for eksempel, en 297 meter høy knaus og utsiktspunkt, har Alsaker-finansiert vei helt opp, med gatelys. Man oppfordres til å parkere nederst og så gå opp. På toppen er det utsikt, gapahuk og toalett, og her ligger veden klar for kaffebål. Skriver man seg inn i gjesteboka, gir Alsaker 20 kroner for hver besøkende til bygdas idrettslag. En lokal skoleansatt kunne begeistret fortelle at alle skolebarna i Onarheim har gratis frukt og grønt hele tidan, så mye de vil, og regningen tar Alsaker. Og når Laksedagen arrangeres, er alle velkommen til mat og drikke, gratis. Så har milliardæren selvsagt bygd seg et palass som skaper medieomtale.

Omveien

Mange er enige i at det er det indre som teller. Men ikke når det gjelder norske fjell. Vestland må være den mest tunnel-rike regionen i landet med noen av verdens lengste veitunneler. Mottoet er «Se Norge fra innsida». Nå skjer det noe spennende. 25 år etter at den 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen ble åpnet, er gammelveien over Aurlandsfjellet reparert og forskjønnet. Omveien har status som nasjonal turistvei og er tilrettelagt med utsiktspunkt, toaletter, sikring og informasjon om historie, natur og kultur.