– Jeg syns kulturministeren har rett til å være litt sur, sier tidligere kulturminister for Venstre Trine Skei Grande.
I går skrev Klassekampen at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) før helga hadde et møte om Nationaltheatrets framtid. Add Arkitekter og Økern Sentrum la fram et forslag om å bygge to nye scener på Økern.
«Denne løsningen er god», sa Vedum til Klassekampen og presiserte at han ikke hadde gått inn for ett alternativ ennå. Men hvorfor var ikke kulturministeren med på fredagens møte?
Annonse
– Jeg ser ikke for meg at Siv Jensen (tidligere finansminister, journ.anm.) hadde hatt et sånt møte uten å invitere meg til å være med, sier Grande, som i dag er direktør i Forleggerforeningen.
– Det virker som om kulturministeren har abdisert.
Forslaget om å bygge nye scener til Nationaltheatret på Økern kommer samtidig som Statsbyggs undersøkelser på Tullinløkka er til kvalitetssikring i regjeringen.
Tullinløkka-forslaget innebærer å bygge en stor moderne scene og en biscene under bakken, til omtrent fem milliarder kroner. Sammen med rehabiliteringen av det gamle bygget er prisen anslått til ti milliarder.
En eventuell teaterbygning på Økern har en pris på mellom én og halvannen milliard og kan stå ferdig til 2030, ifølge initiativtakerne.
– Dette viser at regjeringen ikke mente alvor med Tullinløkka-prosjektet. Det har jeg sagt hele tida: Det er en avledningsmanøver. Alle har visst at dette er umulig å gjennomføre, sier Grande.
– Hvilken interesse skulle regjeringen hatt av å utrede noe som ikke er gjennomførbart?
– Det er billigere å utrede enn å bygge. Og det hadde man ikke penger til.
– Fikk alltid være med
– Initiativtakerne ba selv om et møte med finansministeren. Var det feil av ham å takke ja?
– Nei, det er hyggelig at han sa ja. Jeg var mange ganger på møter med kulturaktører i Finansdepartementet – men de spurte alltid om jeg ville være med, sier Grande.
– Det er god norsk statsforvaltningsskikk at statsråden som har ansvaret, også veit hva som foregår. Betyr dette at det fra nå av er finansministeren som svarer på spørsmål i disse sakene overfor Stortinget? spør Grande.
– Jeg håper hun er forbanna på bakrommet.
– Hvorfor framstår det for deg som at hun har «abdisert»?
– Kulturministeren har selv sagt offentlig at hun ikke er enig med finansministeren i denne saken, sier Grande.
I desember uttalte Jaffery at Vedums forslag ville «bety en nedleggelse av Nationaltheatret slik vi kjenner det».
Annonse
– Nå er det klart for alle i Kultur-Norge at vi heller må be om møte med finansministeren.
Kulturdepartementet rakk ikke å svare på Klassekampens henvendelse før avisa gikk i trykken i går.
– Mer hårsår enn Jaffery
– Det er helt greit at Grande prøver å skåre noen politiske poeng mot Sp og Ap, svarer Trygve Slagsvold Vedum.
Grande var innom flere forslag til løsninger for Nationaltheatret da hun var kulturminister, men de ble for dyre, mener Vedum. Selv er han opptatt av å finne billigere løsninger.
– Derfor bestilte vi, sammen med kulturdepartementet, en kvalitetssikring av utredningen til Statsbygg før jul. En så stor satsing som denne hører hele det politiske Norge til, ikke bare kulturpolitikken, sier Vedum.
– Hvorfor ble ikke kulturministeren invitert til møtet?
– Grande er en dyktig politiker, men hun er nok litt mer hårsår enn Jaffery. Vi har tillit til hverandre i denne regjeringen.
– Grande kaller Tullinløkka en avledningsmanøver?
Annonse
«Grande er nok litt mer hårsår enn Jaffery.»
— Trygve Slagsvold Vedum, statsråd
– Jeg har ikke noe mål om bruke mer tid. Men jeg mener heller ikke at kostnadene rundt Tullinløkka er bærekraftige. Prosjektet er jo utredet, så det er mulig hvis det er politisk vilje til å bruke så mye penger på det. Men jeg mener det er uklokt.
– Har det vært politisk vilje til det?
– Jeg tror ikke det. Derfor er det klokt å få dette inn på et mer nøkternt spor.
– Noen må sette ned foten
Silje Hjemdal, kulturpolitisk talsperson i Frp, reagerer på regjeringens kommunikasjon.
– Denne dobbeltkommunikasjonen fra kulturministeren og finansministeren må opphøre. Det virker ikke som de snakker sammen. Nå må noen sette ned foten og gi klar beskjed om hva regjeringen ønsker for teateret.
Kommer Frp i posisjon til høsten, kan Hjemdal garantere at de ikke vil gå videre med det hun kaller for «timilliardersmarerittet» på Tullinløkka. Teater på Økern er hun derimot langt mer positiv til.
Også kulturkomitémedlem Tage Pettersen (H) mener det er spesielt at to statsråder kommuniserer ulikt om samme sak.
– Jeg vil utfordre kulturministeren på hva hun mener om dette. Hun har aldri sagt at Tullinløkka er hennes foretrukne alternativ, sier Pettersen.
– Alle vi som mener at ti milliarder er for mye penger, heier nå på Vedum. Det er egentlig litt synd – her burde kulturministeren hatt hendene på rattet.
Han kaller Økern-alternativet er en «gladsak».
– Økern er nå høyaktuelt.