Lørdag sa USAs president Donald Trump til NBC News at han er «100 prosent sikker» på at USA «kommer til å få» Grønland. Han ville likevel ikke utelukke bruk av militærmakt for å oppnå målet.
Uttalelsene kom etter at visepresident J.D. Vance og andre representanter fra Trump-administrasjonen fredag besøkte USAs militærbase på øya.
Vance kritiserte der Danmark for å ha «underinvestert i sikkerhetsstrukturen» på Grønland. Han mente økte russisk og kinesisk tilstedeværelse i området gjør at verden ikke kan «stikke hodet i sanden – eller i dette tilfellet i snøen».
Vance mente imidlertid at militærmakt ikke ville være nødvendig for USA å utvide sin tilstedeværelse, fordi han trodde lokalbefolkningen ville velge å alliere seg med USA.
Jon Rahbek-Clemmensen, leder av Center for Arktiske Sikkerhetsstudier ved Forsvarsakademiet i Danmark, mener Vance’ tale isolert sett «var en god nyhet» fordi han støttet Grønlands rett til selvbestemmelse og fokuserte på sikkerhet.
Forskeren viser til at situasjonen i Arktis er «relativt volatil». Han mener ikke USA bidrar til å øke sikkerheten, slik de påstår – snarere tvert imot:
– Dette er en enorm feil å true med en overtakelse av Grønland. USAs Grønland-fiasko svekker Vesten i den delen av verden hvor den hadde overtaket og gir en fordel til Russland og Kina, sier Rahbek-Clemmensen på telefon fra København.
Fire scenarioer
Forskeren anser at Danmark står overfor sin «største utenrikspolitiske krise siden andre verdenskrig». Han mener det at Trump har flere motstridende posisjoner gjør forhandlinger vanskelig og skisserer fire mulige scenarioer.
– Det mest positive scenarioet er at USA gir opp ambisjonen om politisk kontroll og går for et kompromiss som Trump kan presentere som en stor seier.
Kompromisset kunne innebære at Danmark investerer betydelig mer i sikkerheten på øya, at forsvarsavtalen reforhandles mellom USA, Danmark og Grønland eller at man stenger for framtidige kinesiske investeringer på øya.
Samtidig peker forskeren på at Kina ikke har vist interesse for Grønland siden 2019.
Scenario nummer to: Trump insisterer på politisk kontroll over Grønland, og spørsmålet dukker opp fra tid til annen de neste fire årene.
«Putin viser til at USA og Russland følger de samme prinsippene.»
— Jon Rahbek-Clemmensen
Scenario nummer tre: USA eskalerer situasjonen, for eksempel med straffetoll mot Danmark, ved å utestenge landet fra etterretningsdeling eller ved å øke antallet nordamerikanske soldater på Grønland uten å konsultere først. Scenario nummer fire er at USAs tar over Grønland med makt.
– De første to scenarioene er mest plausible, men man vet aldri med Trump, sier forskeren.
– Uten moralsk grunnlag
Torsdag deltok Russlands president Vladimir Putin på et arktisk forum i Murmansk, der han kommenterte USAs interesse for Grønland.
«USA har lenge hatt øynene på Grønland og vil fremme sine interesser i Arktis. Vi vil forsvare våre interesser», sa Putin.
Rahbek-Clemmensen mener Putin bruker Trumps uttalelser om Grønland til å befeste Russlands rett til territoriell erobring.
– USA har gitt fra seg sitt moralske grunnlag gjennom Grønland-striden. Nå kan de ikke anklage Russland for imperiale ambisjoner, fastslår forskeren.
Slik han leser det, sier Putins at USA og Russland følger de samme prinsippene: store makter kan gjøre hva de vil, små land må tilpasse seg deretter.
– Dette er en grunn til bekymring for land som Norge og Danmark, sier Rahbek-Clemmensen.