Svein Lundeng har delt denne artikkelen med deg.

Svein Lundeng har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Høyre-byrådet i Oslo planlegger kraftige budsjettkutt i fattige bydeler. I Søndre Nordstrand står ungdomstilbudet i fare.

Unge kan rammes av kutt

Kjeller: Her stod det en gang kuer, men det er over 60 år siden Låven ble omgjort til fritidsklubb for barn og unge. Renate Wessel-Eckhardt håper klubben ikke vil rammes av budsjetttkutt.

– Dette er et fristed, sier Renate Wessel-Eckhardt.

Hun står i et stort rom med graffiti på veggene, og sofaer, bordtennisbord, shuffle board, tv og Playstation omhyggelig plassert rundt omkring.

– Ungdom i dag har nok av arenaer hvor de skal prestere og møtes av forventninger. Her er vår eneste forventning normal folkeskikk, sier Wessel-Eckhardt.

Hun er daglig leder på Lerdal Fritidsklubb, også bare kalt «Låven». Det er Norges nest eldste ungdomsklubb og en av tre fritidsklubber for barn og unge i Søndre Nordstrand.

Bydelen på Oslos østkant er blitt utpekt av politiet som særlig utsatt for gjengkriminalitet og voldshendelser. Siden 2022 har statistikken for anmeldelser der den mistenkte var mellom 10 og 17 år, økt med nærmere 100 prosent i bydelen.

Her på Låven kommer også de mest vanskeligstilte ungdommene stadig innom. Her kan de slappe av, spise mat, lage musikk i et eget studio eller spille dataspill.

Dette, kombinert med andre offentlig finansierte tilbud for å få unge i jobb og bort fra rus og kriminalitet, som «Innsats Ung» og «Ungijobb», fungerer, ifølge Wessel-Eckhardt.

– Vi vet at det som fungerer, er tilstedeværelse. Å være tett på med trygge voksne. Relasjoner tar tid å bygge. Du må være der over tid og vise at du er til å stole på, sier hun.

Låven er fullfinansiert av Oslo kommune gjennom bydelen. Men nå står tilbud som dette i fare.

«Historisk store kutt»

Klassekampen har fått tilgang til tall fra et møte mellom de folkevalgte og administrasjonen i bydelen Søndre Nordstrand. Administrasjonen har regnet på hvordan det kommende høstbudsjettet fra det borgerlige byrådet i Oslo vil slå ut på de kommunale tjenestene i bydelen.

Tallene viser at det ligger an til at Søndre Nordstrand må kutte med flere titalls millioner kroner.

Leder for bydelsutvalget i Søndre Nordstrand Ola Borge Mannsåker (Ap) sier at timingen knapt kunne vært verre.

– Politiet er veldig bekymra for de kriminelle nettverkene i bydelen vår. Da er det dumt å måtte kutte i forebyggende arbeid og i tilbud for unge. Det er kutt som vil kunne komme tilbake som utgifter seinere, når kriminalitetsutfordringene blir enda verre, sier Mannsåker.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) bekrefter til Klassekampen at det ligger an til store kutt i bydelene. Han beskriver selv de forestående kuttene som «historiske».

– Det er tøffe og krevende økonomiske tider i Oslo nå. Vi må omstille for å sikre sunn drift i årene framover, og byrådet tar derfor grep. Budsjettforslaget vi legger fram i høst, vil være stramt. Det blir historisk store kutt, sier Korkunc.

Ifølge ham skyldes det blant annet at det forrige Ap-byrådet budsjetterte med driftsmessig underskudd og at Støre-regjeringen har endret inntektssystemet til kommunene – «med dramatiske konsekvenser for Oslo».

Kan ramme unge

BU-leder Mannsåker er klar på at det enda ikke er avklart hvordan budsjettet fra det borgerlige byrådet kommer til å se ut, eller hvordan bydelspolitikerne vil prioritere innenfor de nye rammene. Han sier likevel at det er en fare for at arbeid rettet mot unge vil bli særlig rammet.

– Når vi nå skal spare, må vi spare på det som ikke er lovpålagt, og det går rett inn i forebyggingsarbeidet. Forebyggingsarbeidet kan være tiltak for ungdom, ungdomsklubber, støtte til ungdom, og også tiltaksjobber som vi har hatt om sommeren, sier han.

– Nå er det mye snakk om straff og aldersgrenser for straff, men det blokkerer for det som egentlig bør være diskusjonen om ungdomskriminalitet i Oslo, nemlig hvordan vi kan forebygge der det skjer. Det er det som blir rammet nå.

Rødt reagerer

Siavash Mobasheri, gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, mener at Høyre ikke kan klage på at byen er utrygg samtidig som de kutter i overføringene som kunne ha gjort byen tryggere.

– Hvert år blir tilskuddene kuttet, og begrunnelsen er at det er effektivisering. Når byrådslederen fra Høyre erklærer at Oslo ikke er en trygg by for alle, er det styringspartiene som har sviktet ved å ikke tilføre nok penger til forebyggende arbeid, sier Mobasheri.

Rødt-politikeren liker dårlig at byrådet bruker rundt en milliard kroner i året på å kutte i eiendomsskatten til dem som har mest, samtidig som de varsler kutt til utsatte bydeler som Søndre Nordstrand.

– De signalene vi får, er at de aller fattigste bydelene må kutte mye mer, fordi de allerede er underfinansiert og har langt større utgifter til sosialhjelp. Dette vil ramme sårbare ungdommer fra lavinntektsfamilier i trangbodde husholdninger mye hardere enn ungdommer med rike foreldre og store hus. Dette viser tydelig at vi har et vestkantbyråd, sier Mobasheri.

– Utrolig trist

Renate Wessel-Eckhardt på Låven vil ikke uttale seg om budsjettkutt som ennå ikke er offentliggjort. Enn så lenge går det bra med drifta på Låven, men det er alltid sårbart, sier hun.

– Det ville vært utrolig trist hvis det skulle komme til at vi plutselig ikke hadde nok midler til å drive. Det er et ekstremt viktig arbeid å satse på barn og ungdom. Det gjør at vi vinner i lengden.

Hun trekker fram alt arbeidet som gjøres for ungdom i bydelen, der klubbansatte, miljøterapeuter, ruskonsulenter og andre jobber tett med ungdommene, familiene og nettverkene rundt dem.

– Er det noen spesifikke områder der dere har behov for mer ressurser?

– Egentlig over hele linja. Men sånn er det jo. Det viktige er at vi utnytter det vi har og samarbeider med hverandre, på tvers av bydelene og tilbudene.

– Hva ville røket først dersom dere fikk mindre penger?

– Ja, si det … Jeg håper det ikke skjer.

Dette får du

  • Nye perspektiver

    Journalistene våre gir deg analyser og vinklinger du ikke finner andre steder.

  • Klassekampen.no

    På klassekampen.no får du servert de beste sakene fra avisa. Du kan også lese dagens og tidligere utgaver, søke i arkivet og dele artikler med venner og kjente.

  • Nett eller papir?

    Du kan ha papiravisa hver dag, bare i helga eller ikke i det hele tatt. Digital tilgang har du uansett!