Is i magen

Finanspolitisk talsperson og nestleder i Venstre Sveinung Rotevatn er bekymret for den svake kronekursen og åpner for å binde den norske krona til euroen. Det er ingen god idé. Flytende kronekurs har tjent oss godt. Valutaanalytiker, professor og sjefstrateg i Bannockburn Global Forex Marc Chandler sier til Børsen at Norge vil tape på å overlate styringen av pengepolitikken til Den europeiske sentralbanken. Hvis Norge hadde sagt ja til EU i 1994, ville vi ha blitt med i pengeunionen og fått euro fra 1999. Det ville ha vært en ulykke for landet og ført til høyere arbeidsledighet.

Et Civita-notat, utarbeidet av Per Christiansen, Steinar Juel og Øystein Olsen, viser at den flytende kronekursen har spilt en stabiliserende rolle siden årtusenskiftet med store endringer i olje- og gassprisene. Da oljeprisen steg kraftig fram til finanskrisa, bidro en sterkere krone til å holde inflasjonen nede til tross for sterkt press i arbeidsmarkedet. Svekket krone etter oljeprisfallet i 2014 førte til en betydelig styrking av konkurranseevnen for annen konkurranseutsatt virksomhet. Uten en svekkelse av valutakursen ville arbeidsløsheten ha vært høyere og mer langvarig.

Hvor problematisk er egentlig den lave kronekursen? Tidligere sentralbanksjef og en av forfatterne av Civita-notatet Øystein Olsen sier til Dagens Næringsliv at den norske krona nå er på et nokså fornuftig nivå. Han advarer mot forhastede slutninger. Det er ikke noe «feil» med dagens kronekurs, snarere var den for høy for ti år siden. «Kronekursen er nå i nærheten av et fornuftig, rimelig nivå», sier Olsen, som mener det er altfor mye bekymringer rundt dette. Alle kan vi bevitne at det blir dyrere å være norsk turist i utlandet, men på den andre sida gir den lave kronekursen mer etterspørsel etter norske produkter her hjemme, økt eksport og flere turister som kommer til Norge og legger igjen penger. Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, mener vi egentlig burde være sjeleglade for den svake krona. LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad er heller ikke så bekymret, og SVs finanspolitiker Kari Elisabeth Kaski mener vi kan ta det rolig. Svak kronekurs er ikke i et problem så lenge det går godt i norsk økonomi. Kanskje vi bare skal ha is i magen og leve med den lave kronekursen?

Leder