Naiviteten må bort

Regjeringens nye regler for vikarbyråer påvirker en rekke bransjer. Unntaket er helsesektoren, som er unntatt fra de nye reglene. Derfor tjener vikarbyråer som leier ut sykepleiere og leger, fortsatt gode penger på drift i Norge. Slik ender offentlige helsekroner hos internasjonale investorer framfor å bli brukt til medisinsk oppfølging og pleie. Avisa Nationen har i sommer undersøkt hvordan det går med vikarbyråene innen helse. Svaret er at det går godt. Et av de store byråene, Dedicare, tok ut mer enn 75 millioner kroner i utbytte for andre år på rad i fjor. Framtidsutsiktene er også gode, skal vi tro selskapets hjemmeside: Framtidige investorer får der høre at eldrebølgen fører til økt behov for helsearbeidere i overskuelig framtid. Offentlig sektor, som Dedicare retter seg inn mot, gir dessuten stabil inntekt og med lite konjunktursvingninger. Dedicare har også et vikarbyrå for lærere, kalt Acapedia.

De siste tiårene har det dukket opp en rekke selskaper som tjener godt på virksomhet betalt over offentlige budsjetter. Konkurranseutsetting av tjenester er én måte å åpne offentlig sektor for kommersiell forretningsvirksomhet. Innen barnehagesektoren har kommersielle selskaper fått etablere seg fritt, mens kommunene tar regninga. Også her lover store velferdskonserner investorer trygg avkastning, fordi stat og kommuner må finansiere velferd og helse uavhengig av konjunkturene. Det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden kjøpte offentlige bygg i stor skala, for så å få norske og svenske kommuner som låntakere. Riktignok gapte selskapet over for mye og sleit når rentene steg, men prinsippet er det samme: Å havne på som en utgiftspost hos det offentlige er nærmest en gullbillett til stabil og sikker inntekt. Det åpner dører hos banker og investorer.

Slik kan det åpenbart ikke fortsette. Norge kommer til å trenge mange hender i velferdstjenestene framover. Vikarbyråer kan aldri fungere som annet enn en fordyrende, midlertidig løsning. Naiviteten selskaper som vil inn på offentlige budsjetter har blitt møtt med, må bort. Unntaket for helsesektoren bør skrotes, så får det offentlige heller opprette egne vikarpooler for å dekke hull i turnusene.

Leder