Kriminalitet på kreditt

I juni inviterte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) representanter fra næringslivet på kaffe. Anledningen var at hun ønsket innspill på regjeringens nye stortingsmelding om økonomisk kriminalitet, som ble lagt fram tidligere i vår. I stortingsmeldingen slås det fast at organiserte kriminelle i større grad er involvert i økonomisk kriminalitet enn det de var før. Det er ikke tvil om at det haster å innføre tiltak som har effekt. Økonomisk kriminalitet rammer både enkeltpersoner og samfunnet i stort, og stadig kommer nye svindelmetoder til.

I flere artikler har Dagens Næringsliv skrevet om en metode som har fått fotfeste blant annet i byggenæringen. Metoden er enkel nok: Et selskaps gamle eiere og regnskap byttes ut med nye, og dermed gir selskapet inntrykk av å ha en sunn økonomi. En stråmann ikles rolla som eier og daglig leder, og dermed kan bakmennene svindle til seg verdier i millionklassen. Ved hjelp av de samme falske regnskapene har sju selskap handlet på kreditt for over 35 millioner kroner, ifølge avisa. Når selskapet tvangsoppløses, er det for seint. Det meldes inn krav, men i boet er det ingenting å hente. Kreditorene sitter igjen med skjegget i postkassa.

Det blir stadig større bevissthet rundt hvordan økonomisk kriminalitet er tett sammenvevd med arbeidslivskriminalitet. I dagens Klassekampen forteller Joachim Lystad, operativ hvitvaskingsansvarlig i Strømmen Sparebank, om et gryende samarbeid. Sammen med Fair Play Bygg skal de jobbe mot hvitvasking og arbeidslivskriminalitet. I tillegg til at banken har gitt organisasjonen pengestøtte, skal de dele erfaringer og kunnskap. Banken opplever at omfanget av økonomisk kriminalitet er økende. Lystad påpeker at de er en lokalbank med kjennskap til kundene, men også hos dem har de sett forsøk på hvitvasking fra kriminelle nettverk. Det er å håpe at flere banker utforsker nye initiativer for å bekjempe denne kriminaliteten. Samtidig bør arbeidet med informasjonsdeling på tvers av ulike instanser intensiveres. For å stoppe økonomisk kriminalitet må de riktige folkene ha kjennskap til den.

Leder