Urimelige avslag

«Jeg vil fullføre graden min så jeg kan reise tilbake til Gaza.» Det sa palestinske Manar Haxen Alkhodari til Klassekampen lørdag. Alkhodari studerer til å bli lege, men på grunn av krigen har hun måtte sette studiene på pause. Hun er ikke aleine. I etterkant av at universitetene i Gaza ble lagt i ruiner, har læresteder i ulike land mobilisert for å hjelpe. Her hjemme har Universitetet i Oslo sagt at de kan ta imot ti medisinstudenter fra Gaza. Universitetet stiller med studieplass i et semester, bolig og reiseutgifter. For øyeblikket befinner studentene seg i Kairo i Egypt. Det ser ut til at veien til Norge kan bli lenger enn ventet. Utlendingsdirektoratet (UDI) har allerede nektet flere av dem innreise i landet.

Bakgrunnen for avslageneer at UDI mener det er usannsynlig at de vil returnere til Gaza. Det får støttespillerne til medisinstudentene til å steile. Professor Anne Kveim Lie påpeker at det å tilby studentene fem måneders undervisning kan få store ringvirkninger. Minst 500 helsepersonell har blitt drept siden 7. oktober i fjor, ifølge FN. Regjeringen, med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i spissen, har uttalt at de vil bidra til å gjenoppta drifta av helsevesenet i Gaza. Å hjelpe medisinstudenter med å fullføre utdannelsen er et godt eksempel på et konkret tiltak som kan gjøre nettopp dette.

Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen sier til VG at det virker som at byråkrati står i veien for norsk politikk. Han er tydelig på at universitetet vil klage på alle avslag. Det er vanskelig for studenter fra Gaza å få opphold i Norge for å studere, men UDI må ha mulighet for å vise skjønn. For eksempel slik de gjorde tidligere denne uka, da den palestinske teatergruppa The Freedom Theatre likevel fikk visum til Norge for å gjennomføre en sommerturné etter først å ha fått avslag. Til herværende avis sa kunstner Vibeke Harper at de ikke hadde fått noen klare signaler om hvorfor UDI valgte å gjøre retrett. De to sakene er forskjellige, men et avslag framstår som urimelig i begge. Nå er det snakk om ti palestinere som har et uttalt ønske om å kunne bidra i gjenoppbyggingen av landet sitt. Også her bør UDI gjøre unntak fra regelen.

Leder