Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Urimelige avslag

«Jeg vil fullføre graden min så jeg kan reise tilbake til Gaza.» Det sa palestinske Manar Haxen Alkhodari til Klassekampen lørdag. Alkhodari studerer til å bli lege, men på grunn av krigen har hun måtte sette studiene på pause. Hun er ikke aleine. I etterkant av at universitetene i Gaza ble lagt i ruiner, har læresteder i ulike land mobilisert for å hjelpe. Her hjemme har Universitetet i Oslo sagt at de kan ta imot ti medisinstudenter fra Gaza. Universitetet stiller med studieplass i et semester, bolig og reiseutgifter. For øyeblikket befinner studentene seg i Kairo i Egypt. Det ser ut til at veien til Norge kan bli lenger enn ventet. Utlendingsdirektoratet (UDI) har allerede nektet flere av dem innreise i landet.

«UDI bør gjøre unntak fra regelen.»

Bakgrunnen for avslageneer at UDI mener det er usannsynlig at de vil returnere til Gaza. Det får støttespillerne til medisinstudentene til å steile. Professor Anne Kveim Lie påpeker at det å tilby studentene fem måneders undervisning kan få store ringvirkninger. Minst 500 helsepersonell har blitt drept siden 7. oktober i fjor, ifølge FN. Regjeringen, med utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i spissen, har uttalt at de vil bidra til å gjenoppta drifta av helsevesenet i Gaza. Å hjelpe medisinstudenter med å fullføre utdannelsen er et godt eksempel på et konkret tiltak som kan gjøre nettopp dette.

Rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen sier til VG at det virker som at byråkrati står i veien for norsk politikk. Han er tydelig på at universitetet vil klage på alle avslag. Det er vanskelig for studenter fra Gaza å få opphold i Norge for å studere, men UDI må ha mulighet for å vise skjønn. For eksempel slik de gjorde tidligere denne uka, da den palestinske teatergruppa The Freedom Theatre likevel fikk visum til Norge for å gjennomføre en sommerturné etter først å ha fått avslag. Til herværende avis sa kunstner Vibeke Harper at de ikke hadde fått noen klare signaler om hvorfor UDI valgte å gjøre retrett. De to sakene er forskjellige, men et avslag framstår som urimelig i begge. Nå er det snakk om ti palestinere som har et uttalt ønske om å kunne bidra i gjenoppbyggingen av landet sitt. Også her bør UDI gjøre unntak fra regelen.