Kjell Martin Tamlag (80) og samboeren Kirsti Elin Lønvik (76) bor i en eldrebolig på Moholt i Trondheim, i det de trodde var en leilighet de kunne bo i til de havner på sykehjem eller dør.
Nå har de og de andre beboerne i de to blokkene med eldreboliger fått varsel om tvangsutkastelse, etter en bitter konflikt med utleier Raymond Molberg, som kjøpte boligene i 2022.
– Det er vanskelig å skulle bli satt på gata når du ikke kan gå, sier Tamlag når Klassekampen møter ham i leiligheten.
Annonse
Sa opp kontrakter
Klassekampen har tidligere skrevet om eldreboligene eid av stiftelsen Karen og Adolf Øyens Aldershjem, som har som formål å bidra til bedre eldreomsorg og bovilkår for eldre.
I 2022 solgte stiftelsen de to blokkene med til sammen 25 leiligheter for 120 millioner kroner til Raymond Molberg, en eiendomsutvikler som er involvert i minst 24 eiendomsselskaper i Trondheim og omegn. Flere av prosjektene har utløst konflikt med naboer og myndigheter, blant annet grunnet hyblifisering.
Få dager etter at kjøpet på Moholt var gjennomført, fikk de første leietakerne oppsigelse i posten. Etter få måneder hadde samtlige leietakere, alle mellom 70 og 95, blitt sagt opp.
Kort tid etter rykket arbeidere inn for å bygge om leiligheter som allerede sto tomme fordi beboerne hadde flyttet på aldershjem eller var døde. De ombygde leilighetene blir leid ut til studenter og unge voksne.
Beboerne bestred oppsigelsene av leiekontraktene, og fikk medhold i Husleietvistutvalget, som mente huseier må ha visst at han tok over eldreboliger, og at oppsigelsene ville medføre urimelig psykisk belastning og vedvarende utrygghet for de eldre.
Skrudde opp husleia
Etter at oppsigelsene av kontraktene ble kjent ugyldige i 2022, har utleier Raymond Molberg krevd husleieøkninger fra 50 til over 70 prosent. Beboerne har også tatt husleieøkningen til Husleietvistutvalget og nekter å betale husleieøkningen før saken er avklart.
Nå har de fått varsel om tvangsutkastelse.
«Slik saken står i dag ser utleier ingen annen mulighet enn å forfølge tvangsfravikelse for å sikre sine interesser, herunder krav på rettmessig leie», står det i brevet de eldre fikk i posten i juni.
Det informeres om at Namsmyndighetene er kontaktet for å gjennomføre utkastelse uten ytterligere varsel.
– Det er mange som er forbanna, og det er ikke noe rart, slik han holder på, sier Tamlag om brevet fra huseier.
Vanskelige år
Tamlag og Lønvik har bodd i eldreboligene i seks år. De siste par årene har vært tøffe. Ikke bare fordi den nye huseieren prøver å få dem ut.
For to år siden begynte Tamlag å få voldsomme smerter i det ene beinet. Legene fant en farlig bakteriell infeksjon. I et forsøk på å redde beinet ble han lagt i kunstig koma. Etter ni uker i koma og 30 operasjoner ga legene opp forsøket og amputerte beinet.
Annonse
Den tidligere danseløven Tamlag, som traff Lønvik på dans på Folkets Hus, har måttet lære å leve med rullestol. Samtidig må han nå slåss mot å kastes ut av hjemmet sitt.
– Vi vil jo helst bo sammen så lenge vi kan, sier Tamlag.
En gjennomgang laget i forbindelse med saken hos Husleietvistutvalget, viser at de aller fleste beboerne har store helseplager. Alle er over 75, noen over 90. Flere har kreft, andre lider av ettervirkninger etter slag og hjerneinfarkt, og flere har kols. To har dødd i årene konflikten med huseier har foregått.
Krever slutt på varsling
I utkastelsesbrevet tilbyr Molberg å forhandle om en løsning på gjenværende husleie og dato for når de må ut, men på én betingelse:
«En grunnleggende forutsetning for dette er imidlertid at det ikke framsettes flere grunnløse varsler til offentlig myndighet, da dette medfører unødvendig ressursbruk både for utleier og for de involverte myndigheter.»
Ifølge aksjonsgruppa de eldre har organisert, har de sendt de tre følgende varslene til myndighetene:
«Vi vil ha det godt de siste åra våre.»
— Kirsti Eilin Lønvik, pensjonist
- Trøndelag Brann- og redningstjeneste er varslet om mangler på brannsikkerhet, rømningsveier som er bygd inn i separate hybler, manglende plantegninger i tilfelle brann og lagring av brennbart materiale i søppelkonteinere i kjelleren.
Annonse
- Byggesakskontoret er blitt varslet om endringer i bruk som beboerne mener er søknadspliktig.
- I tillegg er Arbeidstilsynet bittt varslet om arbeid og støy til alle døgnets tider og om bygningsarbeidere som overnatter og er beruset på byggeplassen.
Verken Molberg eller hans advokat har svart på Klassekampens spørsmål om hvilke varsler de mener er grunnløse, eller som vil regnes som brudd på kravet om å ikke komme med grunnløse varsler.
I en kort e-post skriver Molbergs advokat Hanne Nesset Skare at utleier forholder seg til leiekontraktene og utleieloven.
«Utleier har dessverre måttet gå til det skritt å varsle tvangsfravikelse for noen av leietakerne som følge av at det ikke er betalt avtalt husleie. Eventuelle innsigelser leietakerne måtte ha til dette forutsetter vi at ivaretas av relevante offentlige instanser. Ut over dette har vi ingen ytterligere kommentarer», skriver Skare.
Har starta spleis
De eldre har ingen planer om å la seg kaste ut – eller å slutte å si ifra. Før helga hadde de allmøte om veien videre, og Kirsti Eilin Lønvik forteller om stor kampvilje.
– Vi står i det. Det er ikke rett at vi som er såpass opp i åra, blir kasta ut, sier hun.
Selv om viljen er der, begynner saken å tære på økonomien til flere – særlig de som er minstepensjonister.
Selv om beboerne bestrider husleieøkningen, betales den ekstra husleia inn til en egen konto hver måned, i tilfelle de taper i tvisteutvalget. Advokatutgifter må også dekkes.
Med hjelp fra yngre støttespillere har aksjonsgruppa startet en innsamling på spleis.no, for å dekke utgifter til juridisk bistand.
– Når du blir så gammel, skulle ikke dette vært nødvendig. Da burde vi fått fred i sjela. Vi vil ha det godt de siste åra våre, sier Kirsti Eilin Lønvik.