En stygg dom

Kommunikasjonsteamet til USAs president Joe Biden har jobbet på spreng etter at Benjamin Netanyahu tirsdag anklaget ham for «på utenkelig vis» å holde tilbake våpen og ammunisjon fra Israel. Bidens presseansvarlige hevder at hun «ikke aner» hva Netanyahu snakker om. Talspersonen for nasjonal sikkerhet mener anklagen er «dypt skuffende».

Én av årsakene til surmulingen er at Netanyahus anklager i seg selv er en våpenforsendelse – rett i hendene på Donald Trumps valgkampteam. Brannslukkingen ser likevel litt spesiell ut, når FNs høykommissær for menneskerettigheter samme uke har slått fast at Israel gang på gang bryter prinsippene i krigens folkerett.

Nordmenn bør imidlertid ikke være for høye i hatten. En rekke uavhengige FN-eksperter navnga torsdag Norges Bank Investment Management – oljefondet – blant finansinstitusjoner som gjennom investeringer i våpenselskaper risikerer å gjøre seg medskyldige i grusomhetsforbrytelser, «potensielt inkludert folkemord». En ny rapport utarbeidet av blant andre Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, slår også fast at Oljefondet er en av de største europeiske finansinstitusjonene som investerer i selskaper som selger våpen til Israel. «Finansinstitusjoner bør legge press på disse selskapene til umiddelbart å slutte å levere våpen til Israel og selge seg ut hvis selskapene fortsetter sin forsyning», sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Gazakrigen har gjort uopprettelig skade på ideen om en «regelbasert verdensorden». Det er positivt at Norges regjering har valgt å anerkjenne Palestina, advare mot direkte våpensalg til Israel og øke støtta til hjelpeorganisasjonen for palestinske flyktninger (Unrwa). Historiens endelige dom over denne krigen vil likevel ikke spare Norge, hvis statens pensjonsfond tviholder på investeringer i selskaper som bidrar til at krigs­forbrytelsene fortsetter.

Leder