Klare skille­linjer i USA

Unge så de ikke ut, senator og tidligere venstrekandidat i det demokratiske partiet Bernie Sanders og USAs president Joe Biden, og kanskje var det greit, for budskapet de to framførte i tospann i helga, var rettet mot eldre amerikanere. President Biden holdt rundt Sanders og sa at med hans hjelp er USA på vei til å gjøre helsehjelp til en rettighet, ikke et privilegium. En reform setter nå en årlig maksgrense på 2000 dollar for reseptbelagte medisiner til eldre. Legemiddelfirmaene får heller ikke øke prisene mer enn alminnelig prisstigning, og priser de medisiner finansiert av offentlige midler for høyt, vil andre selskaper få produsere dem billigere. Sanders og Biden presenterte enigheten som et første skritt på vei til et rimeligere helsetilbud for amerikanere. «Vi må innrømme at dette ikke er en ny idé. Alle andre store land gjør det allerede. Nå innhenter vi forspranget», sa Sanders.

Joe Biden stiller til årets presidentvalg uten reelle motkandidater i eget parti. Det er derfor ikke overraskende at Sanders stiller seg bak Demokratenes president. Det er likevel verdt å merke seg hvor samstemte de to lød, og årsaken er Bidens venstredreining i innenrikspolitikken. Reformpakka Inflation Reduction Act er en storstilt investering i omfordeling, klimaomstilling og infrastruktur. Da Biden nylig holdt sin State of the Union-tale, appellerte han til landets fagforeninger: «Wall Street bygde ikke dette landet. Middelklassen bygde dette landet, og fagforeningene bygde middelklassen», sa han. På sosiale medier skryter han av at «the days of trickle down are over». Han sliter likevel med å få støtte fra yngre venstrevelgere, som holder ham ansvarlig for Gaza-krigen.

Bidens største utfordring er likevel Republikanernes kandidat Donald Trump, som er svært populær til tross for en rekke søksmål og sin rolle i stormingen av Kongressen. På målingene ligger de to kandidatene nå omtrent likt. Dessuten har Trump støtte hos mange amerikanske milliardærer. I helga ga de ham 540 millioner kroner for å slå Joe Biden i valget i november. Milliardærene trenger ikke billigere medisiner og studielån, men de vil ha skattekutt – og da er Trump deres mann.

Leder