Nervøse amerikanere

Det er ekstremt jevnt på de nasjonale målingene foran det kommende amerikanske presidentvalget i november. Noen har et knapt flertall for Donald Trump, mens Joe Biden leder på andre. Trump står i en rekke rettssaker, og i går gikk fristen ut for å stille sikkerhet på 454 millioner dollar for en bedrageri-bot, men det ser foreløpig ikke ut til å ta lufta ut av hans valgkamp. En måling for The New York Times viser at Biden sliter med oppslutningen i flere tradisjonelle demokratiske velgergrupper, blant annet ikke-hvite arbeiderklassevelgere uten høyere utdanning. Demokratene vant 72 prosent av dem i 2020 – nå sier bare 47 prosent at de vil gjøre det igjen.

Trumps valgkamp utnytter at vanlige amerikanere føler at landet går i feil retning. Det er vanskelig å argumentere mot velgeres opplevelse av egen situasjon, men faktum er at flere piler i amerikansk økonomi peker oppover. Arbeids­ledigheten er relativt lav på 3,9 prosent. Likevel er den jevne amerikaners bekymring for framtida stor. To tredeler sier at landet beveger seg i gal retning og mer enn halvparten gir Biden skylda for den dårlige økonomien. Den viktigste grunnen til bekymring er at prisene og rentene stiger mer enn reallønna. Det er nervøse tider, og det snakkes om «Bad Vibes Economy». Hvis dette ikke endrer seg, kan Biden komme til å tape valget mot Trump, som er misnøyens fremste propagandist.

Det er forunderlig for en nordmann å se hvor lik den amerikanske politiske situasjonen er den norske. Også her har den sittende regjeringen gjort mye for å bedre vanlige folks levevilkår, men det har ikke vært tilstrekkelig for å overskygge effektene av inflasjon og renteoppgang. Som i Norge håper Demokratene på at det vidunderlige skal skje, at renter og priser igjen skal tilbake til normalt nivå. I dag er den amerikanske styringsrenta på 5,25 til 5,5 prosent, det høyeste på 20 år. Federal Reserve, den amerikanske sentralbanken, unnlot på sitt møte i forrige uke å kutte renta, men har signalisert at det kan skje til sommeren. Hvis det faktisk skjer, ville det vært en kraftig vitamininnsprøytning for Joe Bidens muligheter for å bli gjenvalgt som amerikansk president i november.

Leder