Lytt til Baumann!

I mars 2018 ba et enstemmig storting regjeringen utrede bruk av utvisning og utreiseforbud som sanksjon når foreldre bryter utlendingsloven. På slutten av Erna Solbergs tid som statsminister ble det nedsatt et utvalg ledet av lagdommer Elizabeth Baumann. Oppgaven var å se om det var andre reaksjonsmåter som ivaretok barnas beste bedre. For to år siden overleverte Baumann-utvalget sine forslag til vår nåværende regjering. Utvalget anbefalte at foreldre med små barn ikke skal utvises hvis det hindrer utøvelse av familieliv og fører til langvarige splittelser. Siden har ingenting skjedd på lovfronten. For familiene dette gjelder, skjer det altfor mye.

Forrige uke skrev vi om høygravide Rukhsana Husseini, som etter tolv år i Norge har blitt utvist fra landet. I tillegg til barnet i magen har hun to gutter på seks og ni år, som deltar aktivt i lokalmiljøet på hjemstedet Kløfta i Ullen­saker kommune. Utlendingsmyndighetene mener hun oppga feil hjemland da hun søkte familiegjenforening for tolv år siden. Husseini tilhører hazarafolket, en gruppe som i hovedsak lever i Afghanistan og Pakistan. Utlendingsmyndighetene mener at Husseini er pakistansk, ikke afghansk, som hun har oppgitt. For det straffer de henne med utvisning og to års innreise­forbud. Rukhsana Husseini vil enten måtte flytte fra guttene sine i minst to år og føde og oppdra det nye barnet aleine i Pakistan, eller så må to norske gutter rykkes opp av alt de kjenner og reise med mamma.

Justisminister Emilie Enger Mehl sier at praksisen er innenfor Norges folkerettslige forpliktelser. Den er likevel utenfor enhver anstendighet. En stat skal ikke ødelegge for oppveksten til sine barn. Brudd på utlendingsloven straffes uforholdsmessig hardt og på en måte som går ut over uskyldige familiemedlemmer. Det gjør det ikke bedre at regjeringen ser ut til å trenere anbefalingene til Baumann-utvalget. I fjor var det 40 foreldre som hadde fått vedtak om utvisning, selv om de hadde norske barn under 18 år. Regjeringen bør snarest følge opp utredningen Stortinget ba om for seks år siden. Til da må utkastelser av foreldre settes på vent.

Rettelogg 6. mars 2024: I første versjon av lederartikkelen sto det at norske utlendingsmyndigheter har fått gjennomslag i retten for at Husseini er pakistansk. Saken har imidlertid ikke vært oppe i retten. Den var anket til Utlendingsnemnda, ikke behandlet i rettsvesenet.

Leder