Jone Randa har delt denne artikkelen med deg.

Jone Randa har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Rukhsana Husseini står i et umenneskelig dilemma: forlate livet i Norge uten garanti for å returnere eller bli utvist med tvang.

I dag er hun ulovlig i Norge

Tenker på barna: Rukhsana på en kafé i Oslo sentrum. Ved siden av henne ektemannen Aref. – Det eneste jeg klarer å tenke på, er guttene mine, sier hun til Klassekampen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har panikk egentlig.

Det sier Rukhsana Husseini (36) da Klassekampen møtte henne på Oslo S i går.

I dag går utreisefristen hennes ut, og den gravide tobarnsmora er ulovlig i Norge.

Sammen med ektemannen Aref (40) tok hun toget fra Kløfta til Oslo for å ha møte med representanter for støttegruppa for Rukhsana, møte Rødt på Stortinget og delta i en demonstrasjon for afghanske kvinner, som støttegruppa arrangerte sammen med Rødt og foreningen Likestilling, inkludering og nettverk (Lin).

– Jeg er en afghansk kvinne. Dersom Norge sender meg til Pakistan, vil de se på meg som en afghansk flyktning og kanskje tvangsreturnere meg til Afghanistan, sier Rukhsana.

Barna er fortvilte

Rukhsana kom til Norge på familiegjenforening med Aref for tolv år siden. Sammen har de to sønner på seks og ni år. Hun er gravid i sjette måned med sitt tredje barn.

I januar ble oppholdstillatelsen hennes trukket tilbake av Utlendingsnemnda. Dette fordi de mener hun løy om sin identitet da hun søkte familiegjenforening. Hun oppga å være afghansk. Staten mener hun er pakistansk.

Hun er ilagt en av de strengeste forvaltningsmessige, sivile reaksjonen etter utlendingsloven: utvisning med innreiseforbud – i hennes tilfelle for to år.

Mannen hennes Aref har bodd i Norge i 21 år. De siste elleve årene som norsk statsborger. Nå er statsborgerskapet hans tilbakekalt, og han har blitt gitt en ny midlertidig oppholdstillatelse. Dermed kan han være omsorgsperson for barna når Rukhsana blir utvist.

Men den nye tillatelsen åpner ikke for familiegjenforening.

Det setter Rukhsana i et umenneskelig valg: Hun kan søke om assistert retur til Pakistan, men siden mannens oppholdstillatelse ikke åpner for familiegjenforening, har hun ingen garantier for at hun kan komme tilbake til Norge.

– Det står i vedtaket at hun er utvist for to år. Men utvisningen kan like gjerne være for alltid, sier Aref Husseini.

Han forteller at sønnene tar det veldig tungt. De er sinte på ham fordi han ikke kan gjøre noe for at mamma skal bli i Norge.

– De har bursdag 13. mars og 15. mars, og de er redde for at mamma ikke kan være der på bursdagen, sier han.

Står uten rettigheter

Både familien og støttegruppa er i villrede om hva de skal gjøre videre. Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) har nylig blitt involvert i saken og har ikke rukket å skaffe seg nok oversikt til å gi familien et tydelig råd.

Aref jobber som truckfører. Rukhsana er for tida sykemeldt fra sin jobb på Coop Obs på grunn av graviditeten. De har barn som deltar i fritidsaktiviteter, og huslån og regninger som skal betales.

Nå kommer de til å slite økonomisk.

– Fra i morgen har jeg ingen rettigheter i Norge. Jeg får ikke utbetalt sykepenger, og jeg kan ikke gå tilbake igjen på jobb, sier Rukhsana.

Hvis hun velger å bli i landet og ta kampen for å få omgjort vedtakene, risikerer hun å bli sendt ut av politiet med tvang. Kostnaden for uttransporteringen må hun da selv dekke. I tillegg til de andre hindringene for å bli gjenforent med mannen og familien i Norge, må disse utgiftene være betalt for at hun etter to år skal oppfylle vilkårene for familiegjenforening.

Rukhsana var svært preget da Klassekampen møtte henne i går.

Mens mannen snakker med Jone Randa og Anette Laregg i støttegruppa om hvor vanskelig situasjonen er for den afghanske hazara-minoriteten de tilhører, sitter hun i egne tanker.

– Det eneste jeg klarer å tenke på, er guttene mine, sier hun stille.

Hva går gjennom hodet ditt nå?

– Jeg er redd for at politiet kommer og tar meg vekk fra dem. Da vet jeg ikke hvor mange år det vil ta før jeg kan se dem igjen, sier hun.

Møtte Rødt på Stortinget

Det var i forbindelse med at Rukhsana søkte norsk statsborgerskap, at utlendingsmyndighetene begynte å grave i begge ektefellenes saker. Der fant de familiemedlemmer i Pakistan med pakistanske dokumenter.

Dermed mener staten det er sannsynlighetsovervekt for at også Husseini-paret er pakistanske, og at de har løyet for norske myndigheter.

Selv fastholder de å være afghanske. De sier at de ikke har pakistanske dokumenter, og at den pakistanske ambassaden i Norge heller ikke kan gi dem det.

De forklarer at familien deres i Pakistan tilhører den minoriteten hazaraer som er blitt fordrevet fra Afghanistan, og at de har kjøpt seg falske dokumenter i Pakistan for å kunne leve et liv der.

– Norge har gjort oss statsløse, sier Aref.

Ekteparet deltok i går på et møte med Rødt på Stortinget sammen med andre representanter for afghanere i Norge. Temaet for møtet var ettervirkningene av krigen i Afghanistan, hazaraenes situasjon og norsk asylpolitikk.

Innvandringspolitisk talsperson Tobias Drevland Lund i Rødt ga Aref og Rukhsana en varm velkomst da de kom på Stortinget.

– Dette er en helt forferdelig sak. Jeg skjønner ikke hva norske utlendingsmyndigheter tenker på. At de i det hele tatt gir utreisefrist til en dame som er høygravid, og som er godt etablert i Norge med to barn. Her må man gjøre en ny vurdering. Som hazara-kvinne er hun ikke garantert trygghet i Pakistan, sier Lund.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.