Jone Randa har delt denne artikkelen med deg.

Jone Randa har delt denne artikkelen

Bli abonnent

Tobarnsmora Rukhsana Husseini utvises fra Norge om to dager. AUFs Gaute Skjervø mener regjeringen må stanse utkastelsen.

AUF ber regjeringen stoppe utkastelse

Haster: AUF-nestleder Gaute Skjervø mener regjeringen må kjappe seg med å få på plass reglene som gjør at færre foreldre kastes ut av landet. Foto: Frida Holsten Gullestad

– Dette er en politisk skandale. Denne politikken får alvorlige konsekvenser for flere familier, og regjeringen kan ikke slå seg til ro med å si at de er i prosess. Her savner jeg også at Arbeiderpartiet sier tydelig ifra om at dette er en uholdbar situasjon som må fikses, sier Gaute Skjervø, nestleder i AUF.

Han mener regjeringen har mulighet til å stoppe utkastelsen av Rukhsana Husseini. Tobarnsmora har vært i Norge i 12 år, men utvises fra landet 1. mars. Husseini skal om tre måneder føde sitt tredje barn.

Før jul ble regjeringen og SV enige om at man skal ta mer hensyn til barns beste, slik at færre foreldre blir utvist.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har sagt at vedtaket vil følges opp i løpet av 2024. Det mener AUF ikke er godt nok.

– Kollektiv avstraffelse

Rukhsana Husseini fikk etter påska i fjor beskjed fra Utlendingsdirektoratet at oppholdstillatelsen hennes tilbakekalles.

De mener hun er pakistansk statsborger og ikke afghansk, slik hun oppga da hun kom til Norge på familiegjenforening. Husseini sier selv at hun er afghansk statsborger.

I fjor vedtok Arbeiderpartiets landsmøte en uttalelse om å forhindre at barn må skilles fra mor eller far ved brudd på utlendingsloven.

AUF var en av pådriverne for vedtaket.

– Vi mener ikke det skal være fritt fram å lyve til seg oppholdstillatelse eller statsborgerskap, men i disse sakene driver vi med kollektiv avstraffelse. Det kan ødelegge barnas liv fullstendig å bli fratatt en forsørger på den måten, sier Skjervø.

Mandag ba SV regjeringen om å stille disse sakene i bero fram til de nye reglene er på plass. Det samme gjorde Rødt på tirsdag. Nå ber også AUF moderpartiet og regjeringen om å lytte.

– Jeg opplever at Ap har tatt store steg fra arvesynd i asylpolitikken, men da må det også gjenspeiles for dem det gjelder. Det er et gap mellom politisk linje og praksis. De har blitt enige om at barnets beste skal tillegges stor vekt, men det gjør det ikke nå.

Mehl vil ikke intervjues

Klassekampen har siden fredag forrige uke forsøkt å få justisminister Emilie Enger Mehl i tale. Tirsdag skriver departementet at det «ikke er anledning til intervju». Statssekretær Even Eriksen (Ap) i justisdepartementet svarer imidlertid i en e-post. Han skriver at han forstår at det kan være vanskelig for familiene som rammes, men at politikere ikke kan kommentere enkeltsaker.

Han viser videre til Baumann-rapporten fra 2022 som gikk gjennom utvisningspraksisen i saker der barn blir berørt.

«I rapport en ble det foreslått at det som hovedregel ikke skal treffes utvisningsvedtak for brudd på utlendingsloven dersom familielivet ikke kan videreføres i den utvistes hjemland. Arbeidsgruppen utformet ikke noen ferdig instruks eller ferdig regel om dette, og departementet trenger derfor tid til å utrede nettopp det», skriver statssekretæren.

Forsvarer reglene

«Norsk regelverk og praksis ligger innenfor rammene av våre folkerettslige forpliktelser», skriver Eriksen til Klassekampen.

Likevel vil regjeringen styrke barns rettssikkerhet i utvisningssaker, opplyser han, og viser til at de allerede har styrket retten til fritt rettsråd i utvisningssaker for foreldre med barn i Norge.

«Og vi har gjennomført tiltak for å unngå at den faktiske familiesplittelsen som følge av utvisning skal vare lenger enn det et tidsbegrenset innreiseforbud tilsier», skriver han.

Dette får du

  • Maktkritisk journalistikk

    Få tilgang til hele avisa på papir og nett. Du kan velge å få papiravisa hver dag, lørdag eller kun nettavis.

  • Prisvinnende nettavis

    Klassekampen.no gir papirfølelsen på nett, uten distraksjoner og billige grep.

  • Magasiner

    Du får Musikkmagasinet på fredag, Bokmagasinet på lørdag, samt Le Monde diplomatique på norsk en gang i måneden.