– For meg handlet det aldri om penger, men å oppleve den gode festivalstemningen med venner. Nå føles det veldig som om vi er blitt svindlet, sier 17 år gamle Avan Abdulaziz til Klassekampen.
Den siste helga i august skulle en ny festival med navnet 2.82 gå av stabelen på Økern i Oslo.
Festivalen promoterte seg som en ny «festival i hjertet av Nord Europas største byutviklings prosjekt» og satset på urban musikk. På plakaten sto både kjente utenlandske navn som Ant Wan og Ricky Rich og norske artister som Tyr, Plaza og Siyabång.
– Den viktigste grunnen til at jeg ville dra, var fordi jeg ville se Ant Wan. Han er en veldig kjent svensk rapper, men holder nesten aldri konserter. Når han først kom til Norge, tenkte jeg at jeg måtte dra, fortsetter Abdulaziz.
Men festen arrangørene hadde lovet, ble det aldri noe av.
Fikk lite informasjon
17. august fikk nemlig Abdulaziz og de andre som hadde kjøpt billett til festivalen en e-post formidlet gjennom billettselskapet Eventim med tittelen «Avlyst». Klassekampen har sett e-posten.
«Det har vært en svært utfordrende periode med mange hensyn å ta, men til slutt så måtte vi innse at det ikke var praktisk, økonomisk eller sikkerhetsmessig forsvarlig å gjennomføre», sto det i e-posten.
Arrangørene peker på sviktende billettsalg, økte priser, krav om forhåndsbetaling i mange ledd, manglende sponsorinntekter og mangel på offentlig støtte som årsaker til at de måtte avlyse. En detalj ved e-posten fikk imidlertid Abdulaziz til å reagere.
– Det sto ikke noen informasjon om hvordan man kunne få refusjon. Samtidig sto det at de skulle komme tilbake med mer informasjon, men jeg har ikke hørt noe fra dem siden.
Publikum måtte ut med 1590 kroner for premium-festivalpass og 990 kroner for et ordinært festivalpass.
– Har du noe håp om å få pengene tilbake?
– Nei, det har jeg ikke. Det er utrolig kjedelig at de endte med å avlyse. Ikke minst på så kort varsel, sier Abdulaziz.
– Boet har ingen penger
Klassekampen har vært i kontakt med Morten Sommerfeldt, styreleder i selskapet Oh! People, som eier 2.82. Han svarer ikke på noen av spørsmålene Klassekampen stiller, men opplyser at selskapet er konkurs.

Sommerfeldt viser til konkursboet for spørsmål om selskapet.
– Konkursboet har ingen penger. Så det er ingen penger å hente derfra, sier bobestyrer Per O. Bjørnsen til Klassekampen.
Artister fra østkanten
– Det er jo forferdelig kjipt for de som har betalt mye penger for det her, sier Siavash Mobasheri, gruppeleder i Rødt Oslo.
Festivalen skulle være «for den neste generasjonen» i Hovinbyen.
– Det er ekstra trist nå dette skulle være en kulturfestival rettet mot ungdom fra Oslo øst, sier han.
På festivalen skulle flere artister fra Oslos østkant spille, blant annet Musti, Rambow, Siyabång og Oscar Blesson.
«Nå føles det veldig som om vi er blitt svindlet.»
— Avan Abdulaziz (17)
– Det etablerte kulturfeltet i Oslo preges av lite mangfold og mennesker med relativt lik sosial bakgrunn. Denne festivalen kunne vært en fin måte å vise den mangfoldige kulturen med artister fra Groruddalen og østkanten i Oslo, sier Mobasheri.
Rødt-politikeren mener kommunen må komme på banen.
– Som plaster på såret til disse ungdommene må kommunen få til en festival i området med seriøse aktører.
Rett på tilbakebetaling
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, sier at alle som har kjøpt billett, har rett på pengene sine tilbake.
– Tilbakebetalingen skal gå ganske fort, og ved avlysning bør refusjonen skje uten at forbrukeren trenger å ta kontakt, sier han.
Når selskapet har gått konkurs, må forbrukerne selv gjøre noe for å få pengene sine tilbake, forteller Iversen.
– Ettersom selskapet er konkurs, må billettkjøperne rette krav om tilbakebetaling mot konkursboet.
Siden konkursboet sjelden har penger til å refundere slike krav, anbefaler han å rette krav til banken som har betalingskortet som ble brukt til å kjøpe billetten.
Selv om selskapet er konkurs, vil fortsatt kortreklamasjon gi deg rett på pengene tilbake, sier Iversen.
– Sjansene for å få penger fra konkursboet er veldig liten, derfor er kortreklamasjon enda viktigere her.