Verdensmesterskapet i svømming ble rundet av søndag. Siden 23. juli har svømmere konkurrert i ulike øvelser i bassengene i Fukuoka i Japan.
Norske sportsentusiaster som har slått på NRK for å følge mesterskapet, har på sin side risikert å få litt ufrivillig språkopplæring. Ikke i japansk – men i svensk.
Statskanalens dekning var nemlig produsert av söta bror. Direkteteksting på norsk var det eneste som skilte NRKs sendinger fra sendingene til svenske SVT.
– Vi har ikke ressursene til å tilby en så stor norsk dekning med samme kvalitet, og SVT har satset stort på å dekke årets svømme-VM, forklarer NRK Sportens redaksjonssjef Anders Sårheim.
Ifølge Sårheim er det første gang NRK har kjøpt en større sportspakke i direkte sport fra den svenske allmennkringkasteren.
– De siste årene har vi ikke hatt den type storsatsing på svømmemesterskapet som SVT har, og denne totalpakka er mye bedre enn det vi har kunnet tilby, sier han.
– Norske seere er vant til konsepter fra SVT. Dette er ikke noe revolusjonerende nytt.
Har fått kritikk
Forrige gang NRK sendte svømme-VM, var tv-opplevelsen noe annerledes.
Da mesterskapet ble kringkasta fra Abu Dhabi i desember 2021, satt sportskommentatorer i studioet på Marienlyst og kommenterte bildene.
Det var en klassisk «off tune»-sending, forklarer Anders Sårheim. I år ønsket NRK å prøve noe annet.
– I stedet for å gjøre som vi har gjort før, har vi inngått et samarbeid. Vi tror tilbudet er vel så bra som det vi har gjort foregående år med norske kommentatorer.
I alt kunne norske tv-seere få med seg åtte sendinger à to timer med svenske kommentatorer. Noen negative reaksjoner er det blitt:
– Noen har ment at det ikke var godt nok opplyst at sendingene var laget av SVT. Andre har ment at vi burde hatt penger nok til å lage egne sendinger, opplyser Sårheim.
– Kan være en sperre
– Samsendinger med svenske kommentatorer er veldig lite vanlig i NRK-sammenheng, så vidt jeg er kjent med, sier Arve Hjelseth, professor i idrettssosiologi ved NTNU.
Hjelseth tror ikke nordmenn legger alt annet til side for å se VM i svømming. Interessen for alle idretter avhenger av hvorvidt norske utøvere kan hevde seg i teten, mener han.
– Det blir litt som i curling under OL i Salt Lake City. Svømming er ikke en kioskvelter i Norge bortsett fra når nordmenn deltar i finalene, sier Hjelseth.
Ifølge idrettssosiologen begynte NRK å satse på svømming for fem–seks år siden. Det hang sammen med Alexander Dale Oens suksess og fortsatte med svømmer Henrik Christiansen.
– Selv ville jeg ikke hatt noen problemer med en svensk kommentator. Men for de som av og til følger med, kan det nok delvis være en sperre, da man opplever at kommentatorene ikke er helt på samme lag som seeren.
Flere samarbeid i vente
Det er ikke nytt at nordiske land samarbeider om tv-sendinger. Tippekampen var opprinnelig et fellesprosjekt, sier Hjelseth.
Han tror vi vil se flere samarbeidsforsøk av denne typen på sportsfronten.
«Samsendinger med svenske kommentatorer er veldig lite vanlig i NRK-sammenheng.»
— Arve Hjelseth, idrettssosiolog
– Årsaken er at kostnadsnivået for internasjonale sportsrettigheter har blitt veldig høyt. Jeg tror mange kommersielle og public-service-broadcastere er inne i en prøvefase nå, sier NTNU-professoren.
At idrettsgreina er såpass populær i mange land, kan forklare hvorfor rettighetene er dyre, utleder Hjelseth.
– Svømming er en verdensidrett som holder et ekstremt høyt nivå. Å være med i medaljekampen kan sammenliknes med tennis.
Sosiologen har bitt seg merke i at flere har tatt til orde for at allmennkringkastere like godt kan ligge unna sportsrettigheter.
– Jeg tror en del av NRKs mandat ligger i at kanalen kan samle befolkningen rundt store, nasjonale begivenheter som OL, fotball og ski. Men så lenge det er så dyrt som det er, og lenge internasjonale forbund setter prisen høyt, er det en kontinuerlig utfordring.
Spisset seg til
Arne-Inge Christophersen er leder i kommunikasjonsselskapet Marketing Toolbox. Han forteller at kampen om sportsrettigheter har spisset seg til.
Etter at TV 2 måtte ut med over en milliard kroner for rettighetene til å vise Premier League i 2015, har prisene bare fortsatt å øke, sier han.
– Det har vært mulig å gjøre dette da man har benyttet seg av andre forretningsmuligheter. For eksempel i form av rettighetspakker, som man også har solgt digitalt, sier Christophersen.
Som allmennkringkaster står imidlertid NRK i en særstilling, og de har ikke råd til å kjøpe rettighetene til store arrangementer aleine. Derfor er statskanalen i større grad avhengig av å samarbeide med andre om TV-rettigheter, forteller Cristophersen.
– Det gjør de også når de kjøper inn serier. Ofte produseres underholdning på tvers av grensene, sier han.
Han tror at vi vil se enda flere samarbeid innenfor sportsfeltet i tida framover.
– Derfor er det en glede å se at NRK får til et samarbeid om svømming nå. Jeg tror vi også vil kunne se liknende innen vintersport og fotball, spår han.