Tyrkias ja

I dag er siste dag av Nato-toppmøtet i Vilnius. Arbeidet med å lande flere av møtets store spørsmål har pågått over lengre tid. En utvidelse av forsvarsalliansen i Norden er et av dem. Sammen med Finland søkte Sverige om Nato-medlemskap i fjor. Mens Finland fikk medlemskap i april, har Tyrkia og Ungarn blokkert svenskenes søknad. Mandag kveld ble det klart at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan også har satt godkjentstempelet på svenskenes Nato-søknad. Ungarns utenriks­minister Peter Szijjarto sier at deres godkjenning nå kun er en formalitet. Men Tyrkias ja kom ikke uten en pris.

I forkant av toppmøtet har Tyrkia brukt sin vetostemme i Nato til å få gjennomslag for en rekke krav til Sverige. I en pressemelding fra Nato listes punktene i avtalen opp. Tyrkia har allerede endret svensk politikk overfor kurdere og Kurdistans Arbeiderparti (PKK). Sverige forplikter seg også til å aktivt støtte Tyrkia i deres prosess med å bli medlem av EU. Det er en langtekkelig prosess for et land som bryter menneskerettigheter, og et regime som ikke nødvendigvis møter medlemskravene til demokrati og en fungerende rettsstat. Det blir nå opp til den tyrkiske nasjonalforsamlingen å endelig ratifisere søknaden. Erdogan har evnet å holde landet inne med dets alliansepartnere i Nato. Dette er en diplomatisk seier for Erdogan. Det legger også hans eget folk merke til. Med dette viser den tyrkiske presidenten at han ikke danser etter Vestens pipe.

Med svensk og finsk Nato-medlemskap er den sikkerhetspolitiske situasjonen i endring. Også i Norge. Når Finland blir en del av alliansen, er det ikke lenger Norge som utgjør den lengste grensa for Nato i nord. Det kan føre til økt sikkerhetspolitisk spenning i Østersjøen. Til tross for at det er USAs interesser som styrer Nato, og i forlengelse norsk forsvarspolitikk, kan et samlet Norden i Nato by på nye muligheter for et nordisk forsvarssamarbeid. Venstresida kan ikke være avmeldt hvordan Nato skal se ut, selv om vi ønsker en annen allianse. Avtalen viser likevel at hestehandelens tid ikke er forbi.

Leder