Det mangler ikke på dystre spådommer om USAs framtid, heller ikke i Klassekampen. Mange er også godt begrunnet. I går intervjuet vi forfatter Jeff Sharlet, som har fulgt den religiøse høyresida i 20 år og ikke holder tilbake i sine beskrivelser. Han kaller det han ser, fascisme og mener – i likhet med mange av menneskene han portretterer – at en borgerkrig er i emning, om den ikke allerede er i gang. Selv etter to tiår blant Donald Trumps fotfolk uttrykker han lite forståelse for dem eller deres situasjon, og det er nok gjensidig: Den religiøse høyresida ser på liberalere som Sharlet med en blanding av fordommer og forakt.
Det er all grunn til å være bekymret for situasjonen i USA. Et bevæpnet land som forbyr abort og nekter skolebiblioteker å låne ut Toni Morrisons bøker, har sitt å stri med. Bøkene til hennes skulle snarere vært påbudt å ha i enhver boksamling! Vårt nære samarbeid med USA gjør at også vi skal følge nøye med på hva som skjer på den andre sida av Atlanterhavet. Vi må likevel ikke miste av syne at Norge er et annet land. Her hjemme har streiken i mellomoppgjøret vært en av de største sakene de siste ukene. Den ble ledet av den tidligere kabinansatte Peggy Hessen Følsvik, LOs leder, som denne helga legger fram forslaget til ny ledelse for vårt statsbærende parti. Fagbevegelsen har makt og betydning i Norge. Det er én ting som beskytter oss mot amerikanske tilstander.
Også i Norge har ulikheten økt de siste tiårene. De rike drar ifra, selv de som leder statens virksomheter og selskaper. Nå har vi en regjering som øker skatten for de rikeste og stanser lederlønnsfesten. Det blir møtt med knallhard klassekamp fra formuende eliter, men det betyr noe at vi har partier som ikke er avhengig av valgkampstøtte fra store selskaper og folk feite bankkontoer. Så er det mye vi ikke er enige om: Nato, trygdesatser, kontroll over strømprisen og alt det andre vi krangler om. Men vi krangler tross alt fortsatt med hverandre i en offentlighet som fungerer noenlunde godt. Norge er ikke USA, selv om enkelte politikere tenker at amerikanske løsninger er noe å trakte etter, med privatisering, anbudsutsetting og skatteletter. Vi må stå på for at Norge skal forbli et land med helt andre problemer enn USA.